Een aanbesteding toeschrijven op een bepaalde marktpartij

16 apr 2014 Vastgoedrecht AK Advocaten

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
Al lange tijd rommelt het binnen de hulpverleningsdiensten in Nederland. De C2000, het landelijke communicatiesysteem voor politie, brandweer, ambulancediensten en bepaalde onderdelen van het Ministerie van Defensie, zoals de Koninklijke Marechaussee, werkt slecht. Recentelijk heeft de brandweer een nieuwe aanbesteding voor mobiele communicatieapparatuur uitgeschreven als vervanging van het C2000 systeem. Hierdoor dreigt een kort geding door leveranciers van communicatiesystemen. De oorzaak? Volgens deze partijen is het programma van eisen door de brandweer dusdanig toegeschreven op één fabrikant dat volgens hen geen marktwerking mogelijk is.

Vervalsing mededinging

Aanbestedingsrechtelijk is dit een interessante discussie. Het kan niet zo zijn dat bij een aanbesteding een programma van eisen of bestek wordt toegeschreven aan een bepaalde marktpartij. Dit zou immers vervalsing van de mededinging betekenen. In de praktijk heeft een aanbestedende dienst echter vaak goede ervaringen met een zittende partij en wil daarom eigenlijk niet te veel bemoeienis van andere gegadigden hebben.

Doelbewuste aanbesteding dienstpistool?

De kwestie herinnert mij aan een discussie die in 2011 bij de rechtbank in Den Haag heeft gespeeld bij de aanbesteding van het nieuwe dienstpistool voor de politie. Deze zaak betrof de vraag of Voorziening tot Samenwerking Politie Nederland (VTS) met haar aanbestedingsprocedure onrechtmatig en in strijd met de algemene beginselen van aanbestedingsrecht had gehandeld jegens wapenfabrikanten Carl Walther en Heckler & Koch, nu een concurrent, Sig Sauer, de aanbesteding kreeg. Alles werd erbij gehaald; de afmetingen van Sig Sauer kwamen wel erg toevallig overeen met de uitvraag, het uitvragen van een enkelvoudig palhoudersysteem had Sig Sauer net ontworpen en een van de drie betrokken testagenten had goede connecties met een oud werknemer van Sig Sauer. Desondanks vond de Voorzieningenrechter dat niet was aangetoond dat de aanbesteding doelbewust was toegeschreven op Sig Sauer. Sig Sauer mocht de dienstwapens dus leveren.

Lastige bewijskwestie

Moraal van het verhaal is dat bewijs van het toeschrijven op een bepaalde marktpartij niet makkelijk is. Als het in het geval van de nieuwe mobiele communicatieapparatuur voor de brandweer wel zou lukken dan is dit wellicht een strohalm voor meer afgewezen inschrijvers die van mening zijn dat het programma van eisen waarop men ingeschreven heeft in het kader van een aanbesteding wel heel erg op dat van een directe concurrent is toegeschreven.

Over de blogger
AK Advocaten

AK Advocaten is één van de grotere advocatenkantoren in West-Brabant. Een sterk kantoor wordt gedragen door een team van sterke individuen.

Meer artikelen van AK Advocaten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.