De advocaat van de toekomst? De klant beslist!

31 mrt 2015 Letselschaderecht Suzanne van Reedt Dortland

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
20 jaar geleden maakte ik mijn entree in de advocatuur. Tussen toen en nu zit een groot verschil. Ik noem als voorbeeld de steeds verder gaande digitalisering en de enorme groei van de social media. De post en fax zijn bijna overbodig, de hoeveelheid e-mails op een dag is soms niet bij te houden. Klanten van nu hebben andere behoeften en eisen. Een uitdaging voor de advocaat die wil overleven. Wat verwacht de klant van een advocaat vandaag?

Meer voor minder geld?

Advocaten kampen met het imago dat ze dure jongens zijn. Elke minuut telt. Meer klanten over de drempel halen, betekent nadenken over innovatie van kostenmodellen. Het loslaten van het traditionele business model dat is gebaseerd op uurtje-factuurtje? Kostenbesparing via virtuele kantoren? Je ontmoet elkaar in de virtuele wandelgangen en overleg vindt plaats via videoconferencesystemen. Met als resultaat: kostenbesparing voor de klant.

Een technisch onderlegde advocaat?

Moet een advocaat kennis hebben van datasystemen? Het gebruik van technologieën om grote hoeveelheden gegevens te analyseren, wordt steeds belangrijker. Programma’s die het mogelijk maken om te voorspellen of je klant een zaak heeft. De computer berekent de kans op winst en wat het gaat kosten. Het lijkt toekomstmuziek, maar met slimme datasystemen is het niet kunnen voorspellen van winstkansen en kosten wellicht verleden tijd.

Een sociale en zakelijke advocaat ?

Klanten zien de advocaat steeds vaker als ondernemer. Klantenservice is een onderdeel van hun werk. Service aan de klant vraagt meer dan alleen juridische adviezen. Eigenschappen als flexibiliteit (aanpassen aan de werkwijze van de klant in plaats van andersom) en onderhandelingsvaardigheden worden steeds belangrijker. De klant wil een sociale en zakelijke advocaat, die hem op een persoonlijke en objectieve manier benadert. Niet door ‘dik’ te doen. De klant kiest primair voor prestaties en reputatie en niet louter op de ‘ goede klik’ . Het in de watten leggen van de klant hoeft niet perse, vrienden worden is niet nodig. Gewoon doen, is genoeg. Of niet? Foto credits: Fotolia

Over de blogger
Suzanne van Reedt Dortland

Suzanne werkt sinds 2012 bij AK Advocaten. Zij is gespecialiseerd in het aansprakelijkheidsrecht, in het bijzonder in letsel- en overlijdensschade.

Meer artikelen van Suzanne van Reedt Dortland
Suzanne van Reedt Dortland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.