Louis van Gaal en het arbeidsrecht

18 nov 2014 Arbeidsrecht Jeroen van Kollenburg

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
Bij het aanhoren van de titel van deze blog zult u zich afvragen wat Louis van Gaal met arbeidsrecht te maken heeft. Dit zal ik u uitleggen. Tijdens het WK voetbal in Brazilië ontstond veel ophef over het door Louis van Gaal gehanteerde spelsysteem waarbij een 5-3-2 opstelling het veld in werd gestuurd met als doelstelling om uiteindelijk wereldkampioen voetbal te worden. Werkgevers hebben ieder een eigen Louis van Gaal aan het roer die de opstelling binnen een onderneming bepaalt. Het beleid van werkgevers is er vaak op gericht werknemers niet snel een contract voor onbepaalde tijd te geven. Iedere Louis kent de ketenregeling uit zijn hoofd. Werkgevers werken meestal met een opstelling waarin maximaal drie jaarcontracten worden gegeven. In maanden gerekend een 12-12-12 opstelling.

Louis van Gaal: "Different cook"

De nieuwe Wet Werk en Zekerheid heeft voor een werkgever gevolgen. Zo mag in een contract tot zes maanden geen proeftijd meer worden bedongen. Daarnaast brengt de nieuwe ketenregeling vanaf 1 juli aanstaande met zich dat sneller een dienstverband voor onbepaalde tijd ontstaat en dat bij de beëindiging van dienstverbanden vanaf 24 maanden een transitievergoeding moet worden betaald. “That’s different cook”, volgens Louis. De Louis van Gaal onder u heeft vast alle plussen en minnen gewogen en een opstelling in gedachten om de nieuwe regels het hoofd te bieden. Dat is logisch, zou Johan Cruijff zeggen.

7-8-8 of 7-10-6 opstelling

De opstelling die naar mijn verwachting vaak het veld in zal worden gestuurd kan worden gedefinieerd als een 7-8-8 of 7-10-6 opstelling. Werkgevers kunnen door eerst een contract voor de duur van zeven maanden aan te bieden toch een proeftijdbeding opnemen in de overeenkomst. Door in de twee aanvullende contracten de totale duur van de overeenkomst te beperken tot 23 maanden ontstaat geen automatisch dienstverband voor onbepaalde tijd en wordt bij beëindiging van het dienstverband ontkomen aan de verplichting een transitievergoeding te betalen. Welke opstelling gaat u in het belang van uw onderneming hanteren, zodat u net als Louis van Gaal na de laatste wedstrijd van zijn team kunt melden: ''The three points are inside''?

Over de blogger
Jeroen van Kollenburg

Jeroen geeft als salary-partner leiding aan de sectie arbeidsrecht. Hij adviseert onder meer over complexe ontslagkwesties, (internationale) reorganisaties, medezeggenschap en overtreding van arbeidsomstandighedenwetgeving.

Meer artikelen van Jeroen van Kollenburg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.