Maximumsnelheid op een fietspad?!

02 jul 2021 Letselschaderecht Ferda van Benthem

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

Opvallend is de proef die de Fietsersbond in Franekeradeel (Friesland) heeft uitgevoegd waarbij mensen via een speciaal bord worden gewaarschuwd dat op de aangewezen fietspaden niet harder dan 30 kilometer per uur mag worden gereden. Wielrenners en andere hardrijders moeten verplicht de rijbaan op.

Niet alleen in het hoge noorden zijn er fervente fietsers.  Ook in de omgeving van Etten-Leur en Breda zie ik met enige regelmaat groepen wielrenners voorbij racen. De snelheid van deze groepen lag naar mijn bescheiden inschattingsvermogen geregeld boven de 30 km/u. Een hogere snelheid dus dan de maximum toegestane snelheid van een bromfiets op een fietspad binnen de bebouwde kom.

Artikel 185 Wegenverkeerswet

Mijn collega Francis Riethoff heeft eerder dit jaar een blog geschreven over de aansprakelijkheid van een motorrijtuig bij een ongeval met een zwakkere verkeersdeelnemer zoals een fietser. Zij heeft uitgelegd dat in dat geval artikel 185 Wegenverkeerswet van toepassing is waarin de fietser (of een voetganger) wordt beschermd. De aansprakelijkheid rust in beginsel op de gemotoriseerde. Op zichzelf niet vreemd nu de kans op letsel bij de fietser groot is bij een dergelijk ongeval gezien de snelheid en massa van een motorrijtuig.

Verplichte aansprakelijkheidsverzekering

Het is in Nederland wettelijk verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering voor een motorrijtuig (zoals een auto of motor) af te sluiten. Deze verzekering dekt in nagenoeg alle situaties de schade die met dat motorrijtuig wordt toegebracht. Daarmee wordt de last die de gemotoriseerde op grond van artikel 185 Wegenverkeerswet draagt wat draaglijker gemaakt.

Geen bescherming voor fietsers

Deze verzekeringsplicht is er niet voor fietsers. Op zichzelf niet raar nu het risico op fors letsel bij een ongeval tussen bijvoorbeeld twee fietsers minder groot is dan het geval is bij een ongeval tussen een fietser en een auto. Dat betekent echter niet dat er in het geheel geen letsel kan ontstaan. Het is dan toch opvallend te noemen dat een fietser die een ongeval krijgt met een bromfietser de bescherming geniet van artikel 185 Wegenverkeerswet, maar dat dat niet het geval is bij een ongeval met een groep wielrenners die met dezelfde snelheid als de bromfiets rijdt. Helaas is dat het juridisch kader en zal de schadelijdende fietser het daarmee moeten doen.

Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren

Door het ontbreken van ‘extra bescherming’ bij ongevallen tussen fietsers is de schadelijdende fietser genoodzaakt om terug te vallen op de reguliere aansprakelijkheidsregels. Los van het feit dat dit een zwaardere bewijslast met zich meebrengt, is er ook niet standaard sprake van een particuliere aansprakelijkheidsverzekering waar een beroep op kan worden gedaan.

Onderzoek Nederlandse bevolking aansprakelijkheidsverzekering

Uit onderzoek is gebleken dat 96,4% van de Nederlandse bevolking een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren heeft afgesloten. Dat lijkt veel, maar stelt u zich eens voor dat u betrokken raakt bij een ongeluk met een andere fietser waarbij u aansprakelijk bent. Indien u tot het kleine percentage behoort dat geen aansprakelijkheidsverzekering heeft afgesloten, betekent dit dat u de schade van de andere fietser uit eigen zak moet betalen. Dit kan vergaande gevolgen voor u hebben.

Snelheidsbeperking fietspad

Ik kan iedereen aanraden een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren af te sluiten. Voor een minimaal bedrag per maand wordt een aanzienlijk risico ‘afgekocht’. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje… Ik vraag mij tot slot sterk af of een snelheidsbeperking op de fietspaden bij zal dragen aan de algehele verkeersveiligheid. De snelheidsbeperking draagt wellicht bij aan de veiligheid op het fietspad, maar of dat ook geldt voor de veiligheid op de rijbaan? Ik denk van niet.

Hulp nodig met letselschade in het verkeer?

Heeft u vragen over letselschade in het verkeer? Of bent u als fietser betrokken geweest bij een ongeval? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

Neem contact op

Over de blogger
Ferda van Benthem

Ferda is sinds 1990 advocaat letselschaderecht. Daarnaast is zij mediator. Ferda werkt vrijwel uitsluitend voor slachtoffers. Met haar 30 jaar ervaring is zij gepokt en gemazeld in de wereld van verzekeraars en rechtbanken.

Meer artikelen van Ferda van Benthem
ferda van benthem

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.