Te lang stilzitten zorgt voor problemen door verjaring

23 okt 2013 Letselschaderecht Suzanne van Reedt Dortland

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
Indien u schade lijdt als gevolg van een fout van een ander (bijvoorbeeld door een verkeersongeval, een ongeval op het werk of  een medische behandeling), heeft u niet oneindig de tijd om een schadeclaim in te dienen bij degene die schuldig is voor uw letsel. Het recht op schadevergoeding is namelijk aan verjaring onderhevig. Verjaring houdt in dat als u degene die verantwoordelijk is voor uw letsel niet op tijd aansprakelijk heeft gesteld, u het risico loopt dat u geen aanspraak meer kunt maken op schadevergoeding. Volgens ons huidige burgerlijk wetboek verjaart een vordering tot schadevergoeding na verloop van 5 jaar nadat u bekend bent met de schade en de daarvoor aansprakelijke partij. Dat betekent dat u binnen 5 jaar nadat u weet dat u schade lijdt door toedoen van een ander, die ander aansprakelijk moet stellen om verjaring te voorkomen. Bijvoorbeeld:  Indien bij een operatie uw verkeerde been wordt afgezet, moet u binnen 5 jaar na de operatie een schadeclaim indienen bij de dokter of het ziekenhuis.  Anders vervalt uw recht op schadevergoeding. Indien u door een verkeersongeval schade oploopt, is het belangrijk om te weten dat u maar 3 jaar de tijd heeft om de verzekeraar van de automobilist  aansprakelijk te stellen. Daarna kunt u nog wel een schadeclaim indienen bij de automobilist zelf, daarvoor geldt de gewone termijn van 5 jaar.

Verborgen schade

Minder eenvoudig is het bij schade die niet direct zichtbaar is, dus schade die een tijd verborgen is gebleven. Stel u pas na 5 jaar vanaf de operatie ontdekt dat er een schaar is achtergebleven, de termijn van verjaring van 5 jaar gaat dan pas lopen vanaf het moment dat dit wordt vastgesteld. Of u komt er pas na 10 jaar nadat u aan het werk bent voor een werkgever achter dat uw rug kapot is vanwege het vele tillen op uw werk, waardoor u arbeidsongeschikt raakt.  Hoofdregel is dat u vanaf het moment dat u weet dat uw rugklachten veroorzaakt worden door het werk, u 5 jaar de tijd heeft om een schadeclaim in te dienen. Indien u binnen 5 jaar nog geen schadeclaim kunt indienen, bijvoorbeeld omdat er nog onderzoek loopt naar de aansprakelijkheid of de aansprakelijke partij, kunt u uw recht op schadevergoeding “veilig  stellen” door de verjaring te stuiten. U stuurt  dan aan degene die verantwoordelijk is voor uw letselschade binnen de verjaringstermijn een (aangetekende) brief waarin u zich nadrukkelijk het recht op schade vergoeding voorbehoudt. Er gaat dan een nieuwe termijn van verjaring lopen vanaf de datum dat u de verjaring heeft gestuit.

Verjaring: complexe materie

Dit is in een notendop de hoofdregel met wat voorbeelden. Verjaring is een complexe materie. Zo is er meer dan één uitzondering op de regel dat een vordering tot schadevergoeding binnen 5 jaar verjaart. Verder is het niet altijd eenvoudig om vast te stellen wanneer de benadeelde bekend is geworden met zijn schade en de daarvoor aansprakelijke partij. In de rechtspraak zijn voldoende schrijnende voorbeelden te vinden, waarbij slachtoffers hun schade niet vergoed kregen omdat ze te lang stil hebben  gezeten. U doet er dan ook verstandig aan op tijd een advocaat in de arm te nemen voor advies, zodat u niet het risico loopt dat u uiteindelijk met lege handen komt te staan.

Over de blogger
Suzanne van Reedt Dortland

Suzanne werkt sinds 2012 bij AK Advocaten. Zij is gespecialiseerd in het aansprakelijkheidsrecht, in het bijzonder in letsel- en overlijdensschade.

Meer artikelen van Suzanne van Reedt Dortland
Suzanne van Reedt Dortland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.