Aansprakelijk of niet: camera's kunnen de doorslag geven - Asselbergs & Klinkhamer advocaten

Asselbergs & Klinkhamer
gaat zorgvuldig met uw privacy om.

Onze website maakt gebruik van cookies. Deze cookies zijn er om de website goed te laten functioneren en om statistieken te verzamelen aan de hand waarvan de website kan worden verbeterd.

Je weet dat ze er zijn, je ziet ze niet altijd en als je ze nodig hebt dan blijken ze niet te werken. Rara, waar heb ik het over? Juist, camera’s! Camera’s vergroten niet alleen het gevoel van veiligheid. Ze zorgen er ook voor dat achteraf kan worden nagegaan wat er is gebeurd. Maar het komt regelmatig voor dat de camera’s niet werken of dat de beelden al gewist zijn. En dat kan verstrekkende gevolgen hebben! Een recente uitspraak van de rechtbank Oost-Brabant is hier een aardig voorbeeld van. Wat was er aan de hand?

Schouderletsel tijdens werk

Een patiënt met psychische problemen moet worden overgebracht naar een andere afdeling. De patiënt is rustig. Tijdens de overdracht slaat de stemming van de patiënt opeens om. Hij vertoont psychotisch, wild gedrag. Twee zorgverleners  krijgen (na hulp te hebben gekregen van andere collega’s) de patiënt met de grootste moeite onder controle. Eén van de zorgverleners loopt hierbij schouderletsel op en raakt blijvend arbeidsongeschikt. Hij spreekt de zorginstelling (als werkgever) aan voor de schade die hij hierdoor lijdt.

Procedure noodzakelijk

De zorginstelling erkent geen aansprakelijkheid. De zorgverlener legt de zaak aan de rechter voor. Duidelijk is dat de zorgverlener in de uitoefening van zijn werkzaamheden schade lijdt. De aansprakelijkheid is daarmee een feit, behalve als de werkgever kan bewijzen dat zij aan haar zorgplicht heeft voldaan. En daar gaat het in dit geval mis voor de zorginstelling.

Onvoldoende bewijs

De zorginstelling stelt wel dat zij aan haar zorgplicht heeft voldaan, maar levert onvoldoende bewijs. Zo zijn er geen protocollen/werkinstructies overgelegd. Ook is er geen rapport van de Arbeidsinspectie (er is nooit melding gedaan) waaruit dat blijkt. En last but not least, er waren camerabeelden maar die heeft de zorginstelling gewist!

Werkgever aansprakelijk

Doordat de camerabeelden waren gewist bleef onduidelijk hoe lang het heeft geduurd voordat de collega’s de twee zorgverleners te hulp schoten. Een belangrijke vraag die partijen verdeeld hield. De rechtbank oordeelt uiteindelijk dat de zorginstelling aansprakelijk is. Wat mij betreft een terecht oordeel. Al had het oordeel anders kunnen zijn als de werkgever met meer bewijs over de brug was gekomen.

Heb je een ongeluk gehad tijdens het werk? Heb je hierdoor kosten moeten maken? Neem gerust contact met mij of één van mijn collega’s op. Dan bespreken we samen wat de mogelijkheden zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.