Iemand aansprakelijk stellen of eigen schuld?

11 jun 2019 Nieuwsbrief Ferda van Benthem

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

Ik liep een maand door Nepal en klom daar tot 4.500 meter hoogte. Het doel van deze vakantie: genieten van een prachtige omgeving én even helemaal loskomen van mijn werk. Maar stel je glijdt in Nepal van een berg af. Wie is er aansprakelijk? Of is het ‘gewoon’ eigen schuld?

Neem geen onnodige risico’s

Dat laatste lukte voor een heel groot deel, totdat mijn man vroeg: “Als ik nu naar beneden val, de gletsjer af, kan ik dan de reisorganisatie aansprakelijk stellen?” Bijkomend ‘detail’: een dag voordat wij het hoogste punt van onze tocht bereikten was daar een Japanse toerist naar beneden gegleden en overleden. Mijn reactie op de vraag van mijn man was: “Nee, dat is dan je eigen schuld. Je moet gewoon goed opletten en geen onnodige risico’s nemen.”

Nu zit ik weer achter mijn bureau en kijk uit het raam naar het hele nette Nederlandse landschap. En denk na over wat ik in Nepal tegen mijn man zei. Want als een klant struikelt over een boomstronk die onverwacht uit een wandelpad omhoog steekt, zeg ik niet dat dat zijn eigen schuld was. En dat hij maar beter uit had moeten kijken. Dan ga ik nadenken, de wet erbij pakken, de zaak vergelijken met andere zaken en onderzoeken of er aansprakelijkheid is.

Nederland claimgericht?

En ook dan vraag ik mij wel eens af of nu echt alles geclaimd moet worden. Ik ben naast advocaat tenslotte ook mens. Los van de vraag of je zelf (ook) schuld hebt of niet: soms overkomt je gewoon iets. Dat is het leven. Verzekeringsmaatschappijen claimen dat er steeds meer geclaimd wordt en reppen over Amerikaanse toestanden. Maar daar merk ik in mijn praktijk niets van. De mensen waar ik mee te maken krijg zijn niet claimgericht. Hoewel, soms wel. Zo kreeg ik deze week een telefoontje van een man die vroeg of ik zijn advocaat wilde zijn. Hij had een ongeluk gehad en wilde schadevergoeding: hij was over een losse stoeptegel gestruikeld en had blauwe plekken aan een arm opgelopen. De plekken waren echter na een week weer weggetrokken.

Nee, dacht ik. Nee, die zaak ga ik niet in behandeling nemen. Blauwe plekken zijn heel vervelend, maar als alles na een week weer genezen is, dan is het niet redelijk hier een zaak van te maken.

Goed systeem in Nederland

Zou ik daar anders over denken als ik niet net op een berg in Nepal had gezeten? Nee, zeker niet. Bij bouwwerkzaamheden in Nepal zag ik een bouwvakker aan het werk. Geen helm op, op een oude ijzeren ladder die niet vastgehouden werd. Geen stellingen rondom het gebouw. Gewoon, werken op een losstaande ladder. Ik zag de man met ladder van tweehoog naar beneden vallen. Dan weet ik: wat goed dat we in Nederland een systeem hebben waarbij op het juiste moment schade geclaimd kan worden.

Over de blogger
Ferda van Benthem

Ferda is sinds 1990 advocaat letselschaderecht. Daarnaast is zij mediator. Ferda werkt vrijwel uitsluitend voor slachtoffers. Met haar 30 jaar ervaring is zij gepokt en gemazeld in de wereld van verzekeraars en rechtbanken.

Meer artikelen van Ferda van Benthem
ferda van benthem

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.