Aansprakelijkheid bij een ernstig sportongeval

06 aug 2021 Letselschaderecht Astrid van Tilburg

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

Tijdens het EK Voetbal, de Tour de France en de Olympische Spelen stond de wereld in het teken van sport. Bij de meeste wedstrijden was sprake van één groot sportief feest. Soms lopen sporters tijdens het sporten letsel op, en ook dat gebeurde tijdens de Olympische Spelen. Denk alleen al aan de struikelpartij van Sifan Hassan of de val van Laurine van Riessen.

Kans op blessures

Natuurlijk: sporten is gezond, maar er bestaat ook kans op blessures. Bij voetbal heb je een grotere kans op lichamelijk letsel dan (bijvoorbeeld) bij zwemmen. Als deelnemer aan een voetbalwedstrijd, moet je die risico’s voor lief nemen. Door veel en goed te trainen, kun je proberen de risico’s te beperken.

Niet snel onrechtmatig gedrag

Iemand die een ander lichamelijk letsel toebrengt (bijvoorbeeld door een tackle of een sliding), zal in het dagelijks leven zonder meer jegens dat slachtoffer aansprakelijk zijn. Diezelfde gedraging, uitgevoerd tijdens een wedstrijd, zal meestal niet tot aansprakelijkheid leiden. Dat is omdat volgens de Hoge Raad binnen sport- en spelsituaties een verhoogde drempel voor aansprakelijkheid geldt. Er is dus niet snel sprake van onrechtmatig gedrag.

Aansprakelijkheid sportblessures

Voorbeeld uit de praktijk

Soms gebeurt er tijdens het sporten iets, vaak veroorzaakt door een andere sporter, wat onaanvaardbaar lijkt te zijn. Zo ook dit voorbeeld uit de praktijk: door een tackle van een speler van de wederpartij moet een voetballer zwaar geblesseerd het voetbalveld verlaten. In het ziekenhuis volgt de diagnose: hij heeft zijn linkerenkel en -onderbeen gebroken. Na vele operaties volgt uiteindelijk een amputatie van het linker onderbeen.

Is onsportief gedrag ook onrechtmatig gedrag?

Dit zijn vaak lastige dossiers. Is dit onsportieve gedrag ook onrechtmatig gedrag? Is er iemand aansprakelijk voor dit sportongeval? Het slachtoffer uit mijn voorbeeld had zijn tegenspeler aansprakelijk gesteld, maar helaas erkende de aansprakelijkheidsverzekeraar geen aansprakelijkheid. Daarom komt het in dit voorbeeld tot een gerechtelijke procedure. Rechtbank en Gerechtshof kwamen in deze zaak tot het oordeel dat door de tegenspeler niet onrechtmatig is gehandeld en dat deze niet aansprakelijk is voor het letsel van het slachtoffer (zie: ECLI:NL:GHARL:2020:319). De Hoge Raad volgt het oordeel van de rechtbank en het Gerechtshof: ECLI:NL:HR:2021:857).

Wanneer dan wel onrechtmatig handelen?

Uit andere uitspraken volgt dat er sprake kan zijn van onrechtmatig handelen bij een sportongeval als de volgende gedragingen zich voordoen:

  • opzettelijk, met grove roekeloosheid of met grove schuld handelen;
  • in grove strijd met de spelregels handelen;
  • onvoorziene gedragingen waartoe het spel niet uitlokt;
  • in strijd met de tuchtregels handelen van de vereniging.

Of er iemand aansprakelijk is voor het letsel als gevolg van een ongeval tijdens sport en spel hangt helaas helemaal af van de omstandigheden van het concrete geval.

Advies bij een sportongeval

Mijn advies daarom: verzamel zoveel mogelijk informatie na een sportongeval. Noteer bijvoorbeeld gegevens van getuigen en maak foto’s van de plaats van het ongeval.

Hulp nodig of vragen naar aanleiding van dit blog? Neem contact op met mij of mijn collega’s van de sectie Letselschaderecht.

Neem contact op

Over de
Astrid van Tilburg

Astrid werkt sinds oktober 2015 als jurist bij de sectie Letselschade van AK Advocaten.

Meer artikelen van Astrid van Tilburg
Astrid van Tilburg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.