Aansprakelijkheid bij schade door een zakpaal

20 jan 2022 Letselschaderecht Mark van der Bijl

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

Stel, tijdens het werk vraagt jouw baas om even snel een pakketje af te leveren bij een klant. Dat is voor jou uiteraard geen probleem. Je stapt in de bedrijfswagen om het pakketje af te geven. Op het moment dat jij aankomt bij het bedrijventerrein van de klant, rijdt net een auto van het bedrijventerrein af. Jij maakt netjes ruimte en wilt vervolgens het bedrijventerrein oprijden. Plotseling hoor jij ineens een keihard geluid. Wat blijkt nou? Het bedrijventerrein wordt afgesloten door een zogenoemde ‘zakpaal’. Deze zakpaal is door de auto die het bedrijventerrein is afgereden, de grond ingezakt. Jij hebt dit niet gezien. De ‘zakpaal’ kwam weer omhoog, net op het moment dat jij eroverheen reed.

Je zou het haast niet geloven, maar een soortgelijke situatie heeft zich voorgedaan. De rechter moest de volgende vraag beantwoorden: Kan de eigenaar van het bedrijventerrein aansprakelijk gehouden worden voor de geleden schade? Op 3 november 2021 heeft de rechtbank Midden-Nederland hierover uitspraak gedaan. In deze blog vertel ik je daar meer over.

Wat gebeurde er?

In 2018 kreeg een werknemer de opdracht om een machine af te leveren bij een klant. De klant beschikt over een bedrijventerrein die wordt afgesloten door een ‘zakpaal’ (ook wel poller genoemd). Toen de werknemer bij het bedrijventerrein aankwam, reed er net een auto van het bedrijventerrein af. De werknemer wachtte tot de auto was gepasseerd en was voornemens om het bedrijventerrein op te rijden. De werknemer had alleen niet in de gaten dat er een ‘zakpaal’ aanwezig was. Deze ‘zakpaal’ kwam precies omhoog, toen de werknemer daar reed. Naar aanleiding hiervan was er sprake van forse schade aan de bedrijfswagen van de werknemer.

Ik wil meer weten over letselschaderecht

Schade

Hoe onschuldig de situatie ook lijkt, er was sprake van forse schade aan de bedrijfswagen. En wat als de ‘zakpaal’ net iets eerder omhoog was gekomen, dan had de werknemer wellicht zelf ook fors letsel kunnen oplopen.

Wanneer is de eigenaar van een ‘zakpaal’ aansprakelijk?

Voordat de eigenaar van het bedrijventerrein aansprakelijk gehouden kan worden, moet vast komen te staan dat de eigenaar van het bedrijventerrein:

  1. een gevaarlijke situatie in het leven heeft geroepen door voor zijn bedrijventerrein een ‘zakpaal’ te gebruiken.
  2. onvoldoende veiligheidsmaatregelen heeft getroffen om te waarschuwen en te beschermen tegen dit gevaar.
aansprakelijkheid schade door zakpaal

"Voordat een eigenaar aansprakelijk gehouden kan worden, moet vast komen te staan dat er sprake is van een gevaarlijke situatie en onvoldoende veiligheidsmaatregelen."

1. Is er sprake van een gevaarlijke situatie?

De rechtbank Midden-Nederland is van mening dat de ‘zakpaal’ zonder veiligheidsmaatregelen een gevaar oplevert. De verkeersdeelnemers kan de ‘zakpaal’ namelijk over het hoofd kunnen zien.

2. Zijn er voldoende veiligheidsmaatregelen getroffen

Volgens de eigenaar van het bedrijventerrein waren er (o.a.) de volgende veiligheidsmaatregelen aanwezig:

  • een wegversmalling richting de zakpaal door betonblokken en zandblokkades;
  • toegangszuilen met een codelezer aan beide kanten van de zakpaal;
  • ledverlichting en reflectiemateriaal op de zakpaal.

De rechtbank Midden-Nederland concludeert dat er ten tijde van het ongeval ook werkzaamheden plaatsvonden op het bedrijventerrein. De wegversmalling was aangelegd vanwege de werkzaamheden en dus niet om te waarschuwen voor de ‘zakpaal’. Ook de toegangszuilen op zichzelf waarschuwen niet voor de aanwezigheid van de ‘zakpaal’. Tot slot merkt de rechtbank nog op dat de ledverlichting en reflectiemateriaal de ‘zakpaal’ inderdaad zichtbaar maakt, maar deze is alleen zichtbaar als de zakpaal boven de grond uitsteekt. In deze situatie was de zakpaal net onder de grond gezakt, waardoor de aanwezige verlichting ook geen uitkomst bood.

Volgens de rechtbank Midden-Nederland hadden er eenvoudigweg maatregelen genomen kunnen worden om de aanwezigheid van een ‘zakpaal’ kenbaar te maken. Als voorbeelden worden genoemd, het plaatsen van een:

  • Stoplicht dat pas op groen gaat als de ‘zakpaal onder de grond is gezakt;
  • Verkeersbord om te waarschuwen voor de aanwezigheid van de ‘zakpaal’.

Nu de eigenaar van het bedrijventerrein onvoldoende veiligheidsmaatregelen heeft getroffen om de ‘zakpaal’ kenbaar te maken voor verkeersdeelnemers, is hij aansprakelijk voor de geleden schade.

Hulp nodig?

Ben jij ook het slachtoffer geworden van een verkeersongeval en wil je jouw letselschade verhalen op de veroorzaker? Twijfel dan niet en neem contact op met de specialisten van de sectie Letselschaderecht. Wij helpen je graag bij het verhalen van de schade die je hebt geleden.

Ik ga contact opnemen

Over de blogger
Mark van der Bijl

Mark is gespecialiseerd in het letselschaderecht en staat slachtoffers van verkeersongevallen, sport- en spelsituaties, arbeidsongevallen, medische fouten en geweldsmisdrijven bij. Mark werkt voornamelijk voor slachtoffers.

Meer artikelen van Mark van der Bijl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.