Aansprakelijkheid bij schade door een zakpaal

19 jun 2024 Letselschaderecht Linda Brokken

L1 nieuws spreekt over ‘horrorpaaltjes’ in Maastricht. De paaltjes gaan viraal op TikTok.

Het gaat hier over zogenaamde pollers, ook wel bekend als verkeerspalen, veiligheidspalen of zakpalen. Deze palen kunnen handmatig of elektrisch omhoog worden geduwd.

Uit het artikel van L1 Nieuws blijkt dat er vaak ongelukken gebeuren in Maastricht met deze paaltjes. Zo zijn er met de desbetreffende paaltjes in Maastricht sinds 2019 maar liefst 106 botsingen geweest. Volgens de gemeente Maastricht zijn de bestuurders verantwoordelijk als er zo’n botsing ontstaat. Maar is dat wel in alle gevallen zo? Wat als er door de palen een gevaarlijke situatie ontstaat?

Op 3 november 2021 is hier door de rechtbank Midden-Nederland een uitspraak over gedaan. In deze blog vertel ik je daar meer over.

Wat gebeurde er?

In 2018 werd een werknemer gevraagd om een machine af te leveren bij een klant. De klant had een bedrijventerrein dat was afgesloten door een poller/zakpaal. Toen de werknemer aankwam, reed er net een auto van het terrein af. De werknemer wachtte geduldig tot de auto was gepasseerd en wilde toen het terrein oprijden. Helaas had hij niet gezien dat er een poller/zakpaal was. Deze poller/zakpaal kwam precies omhoog toen de werknemer eroverheen reed, wat resulteerde in aanzienlijke schade aan de bedrijfswagen van de werknemer.

Ik wil meer weten over letselschaderecht

Schade

Hoewel dit een onschuldige situatie lijkt, was de schade aan de bedrijfswagen aanzienlijk. En stel je voor dat de poller/zakpaal iets eerder omhoog was gekomen, dan had de werknemer mogelijk ernstig letsel kunnen oplopen.

Wanneer is de eigenaar van een ‘zakpaal’ aansprakelijk?

Voordat de eigenaar van het bedrijventerrein aansprakelijk gehouden kan worden, moet vaststaan dat de eigenaar van het bedrijventerrein:

  1. Een gevaarlijke situatie in het leven heeft geroepen door voor zijn (bedrijven)terrein een poller/zakpaal te gebruiken.
  2. Onvoldoende veiligheidsmaatregelen heeft getroffen om te waarschuwen en te beschermen tegen dit gevaar.
aansprakelijkheid schade door zakpaal

"Voordat een eigenaar aansprakelijk gehouden kan worden, moet vast komen te staan dat er sprake is van een gevaarlijke situatie en onvoldoende veiligheidsmaatregelen."

1. Is er sprake van een gevaarlijke situatie?

De rechtbank Midden-Nederland is van mening dat de poller/zakpaal zonder veiligheidsmaatregelen een gevaar oplevert. De verkeersdeelnemers kunnen de poller/zakpaal namelijk over het hoofd zien.

2. Zijn er voldoende veiligheidsmaatregelen getroffen

Volgens de eigenaar van het bedrijventerrein waren er (o.a.) de volgende veiligheidsmaatregelen aanwezig:

  • Een wegversmalling richting de zakpaal door betonblokken en zandblokkades.
  • Toegangszuilen met een codelezer aan beide kanten van de zakpaal.
  • Ledverlichting en reflectiemateriaal op de zakpaal.

De rechtbank Midden-Nederland concludeert dat er ten tijde van het ongeval ook werkzaamheden plaatsvonden op het bedrijventerrein. De wegversmalling was aangelegd vanwege de werkzaamheden en dus niet om te waarschuwen voor de poller/zakpaal. Ook de toegangszuilen op zichzelf waarschuwden niet voor de aanwezigheid van de poller/zakpaal. Tot slot merkt de rechtbank nog op dat de ledverlichting en reflectiemateriaal de poller/zakpaal inderdaad zichtbaar maakt, maar deze is alleen zichtbaar als de zakpaal boven de grond uitsteekt.

Volgens de rechtbank Midden-Nederland hadden er eenvoudige maatregelen genomen kunnen worden om de aanwezigheid van een poller/zakpaal kenbaar te maken. Als voorbeelden worden genoemd, het plaatsen van een:

  • Stoplicht dat pas op groen gaat als de ‘zakpaal onder de grond is gezakt.
  • Verkeersbord om te waarschuwen voor de aanwezigheid van de ‘zakpaal’.

Nu de eigenaar van het bedrijventerrein onvoldoende veiligheidsmaatregelen heeft getroffen om de poller/zakpaal kenbaar te maken voor verkeersdeelnemers, is hij aansprakelijk voor de geleden schade.

Is dat dan altijd zo?

In dit soort zaken is het erg afhankelijk van de omstandigheden van de situatie. Er zal dus steeds per situatie beoordeeld moeten worden of de situatie dermate gevaarlijk is, dat deze ook onrechtmatig is. Als dat niet het geval is, dan is er geen recht op een schadevergoeding.

Hulp nodig?

Ben jij ook het slachtoffer geworden van een verkeersongeval en wil je jouw letselschade verhalen op de veroorzaker? Twijfel dan niet en neem contact op met mij of een van onze specialisten van de sectie Letselschaderecht. Wij helpen je graag bij het verhalen van de schade die je hebt geleden.

Ik ga contact opnemen

Over de blogger
Linda Brokken

Linda is in juli 2020 afgestudeerd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Tijdens haar studie liep zij onder meer stage bij AK Advocaten. Sinds september 2020 is Linda aan ons kantoor verbonden en sinds maart 2022 als advocaat.

Meer artikelen van Linda Brokken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.