Puppyhype door corona: maar wie is aansprakelijk voor de schade aangericht door een hond?

11 mrt 2021 Letselschaderecht Jolanda Broeders

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

De vraag naar honden is door de coronacrisis fors gestegen. Nu velen thuiswerken, worden massaal puppy’s gekocht. En zeg nou zelf: wie wil nou niet een trouwe viervoeter naast zich hebben met al dat thuiswerken? Een hond is tenslotte de beste vriend van de mens. 

Helaas kunnen zich ook incidenten voordoen met honden. Juist nu veel mensen met wat minder ervaring met honden voor een puppy kiezen. Het is van belang dat puppy’s socialiseren. Ook al gaat dat lastiger met de coronamaatregelen. Gebeurt dat niet? Dan kan dat voor meer incidenten zorgen. Een hond kan (letsel)schade veroorzaken door bijvoorbeeld iemand te laten struikelen en/of te bijten. Wie is aansprakelijk als een hond schade veroorzaakt? 

Bezitter van een hond is aansprakelijk

De wet is duidelijk over de aansprakelijkheid van honden. De bezitter van een hond is aansprakelijk voor de door de hond aangerichte schade. De bezitter is diegene, die de hond voor zichzelf houdt. Dit zal meestal de eigenaar zijn en ook diegene, die het dier onderhoudt. Er zijn situaties denkbaar waarbij de hondenbezitter niet aansprakelijk is. Maar daarvan is niet vaak sprake. 

Bezitter van een hond hoeft geen schuld te hebben

De schade die is aangericht door een hond, komt voor risico van de bezitter van de hond. Dus ook als de bezitter er niets aan kan doen dat zijn hond schade heeft veroorzaakt. De reden hiervan is dat een hondenbezitter zelf ervoor heeft gekozen om een hond te nemen. Het gevaar van een hond zit in het onvoorspelbare gedrag. Het gedrag van een hond is nooit volledig te controleren. Er is altijd sprake van ‘eigen energie’. Daarin schuilt het gevaar.

Voordelen van een hond

Er zijn genoeg redenen om een hond te nemen. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat hondenbezitters vaker lachen. Vaker lachen lijkt mij niet verkeerd in de tijd waarin we nu leven. Daarnaast zorgt een hond voor lichaamsbeweging en dat is  goed voor je. Zeker nu de sportscholen zijn gesloten. Met een hond moet je wel een blokje om gaan. Nog een voordeel: je mag als hondenbezitter na 21:00 uur op straat zijn!

Neem dus gerust een hond. Denk daarbij dan wel aan het nemen van een aansprakelijkheidsverzekering die schade aangericht door jouw hond dekt. Mocht jouw hond dan onverhoopt toch schade veroorzaken, dan weet je dat je daarvoor bent verzekerd. 

Meer informatie over de aansprakelijkheid voor schade veroorzaakt door een hond? Of heb je hulp nodig bij het verhalen van letselschade aangericht door een hond? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op!

Contact opnemen

Over de blogger
Jolanda Broeders

Jolanda werkt sinds 1995 bij AK Advocaten. Haar praktijk bestaat volledig uit letselschadezaken.

Meer artikelen van Jolanda Broeders
Jolanda Broeders

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.