De aansprakelijkheid voor een ski-ongeval op een indoorskibaan

05 feb 2021 Letselschaderecht Linda Brokken

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

Normaal gesproken, gaan veel mensen rond deze tijd van het jaar op wintersport. Velen daarvan bereiden zich voor op het wintersportseizoen door te oefenen op een indoorskibaan. Het niveau op zo’n skibaan kan erg verschillend zijn. De kans op een ongeval is dan ook aanwezig. 

Stel: een ervaren en een onervaren skiër komen met elkaar in botsing op de skibaan. Hoe zit het dan met de aansprakelijkheid? Hieronder vertel ik daar meer over aan de hand van een recente uitspraak van Rechtbank Amsterdam.

Wat gebeurde er?

Een onervaren skiester nam deel aan een skiles op een indoorskibaan. De groep oefende met het maken van bochten. De skiester kwam bij haar eerste bocht ten val. Zij kwam in botsing met een ervaren skiër die haar probeerde in te halen. De skiester liep knieletsel op door het ongeval.

Regels op de piste

Eerder schreef mijn collega Anouk Bootsma een blog over het belang van het verzamelen van bewijs na een ski-ongeval. Ook benoemde zij in haar blog de gedragsregels van de Fédération Internationale de Ski (FIS) op de piste. 

Dit zijn de FIS-regels: 

  1. Je moet altijd rekening houden met anderen;
  2. Je moet jouw snelheid en stijl beheersen;
  3. Je moet als achteropkomende skiër je spoor zo kiezen dat je de skiërs voor je niet in gevaar brengt;
  4. Je mag van alle kanten inhalen mits je de ingehaalde skiër op geen enkele wijze in zijn/haar bewegingen belemmert;
  5. Je moet voorzichtig zijn met invoegen;
  6. Je mag niet zomaar stilstaan op smalle of onoverzichtelijke plaatsen op de piste;
  7. Je mag alleen klimmen of lopen aan de zijkant van de piste;
  8. Je moet je houden aan de verkeersborden en markeringen;
  9. Je moet hulp verlenen bij een ongeval;
  10. Je moet altijd jouw legitimatie bij je hebben.

De aansprakelijkheidsvraag

Ook bij dit ongeval op een indoorskibaan houdt de rechtbank bij de beoordeling van de aansprakelijkheid rekening met de FIS-regels.

De ervaren skiër had in deze situatie als achteropkomende skiër zijn spoor zo moeten kiezen dat hij de onervaren skiester niet in gevaar bracht (FIS-regel 3). De skiester mocht namelijk verwachten dat de ervaren skiër haar veilig zou passeren of op afstand bleef en haar niet in gevaar bracht (FIS-regels 1 en 4).

Doordat de ervaren skiër een (zorgvuldigheids)norm heeft geschonden, heeft hij onrechtmatig gehandeld tegenover de onervaren skiester. Ook binnen deze sport- en spelsituatie – waar een ‘verhoogde drempel voor aansprakelijkheid’ geldt – had de ervaren skiër een botsing moeten voorkomen. De ervaren skiër is volgens de rechtbank in deze situatie dus aansprakelijk.

Eigen schuld van de onervaren skiester?

De ervaren skiër stelde echter dat het ongeval niet alleen door zijn fout is ontstaan, maar ook door een fout van de onervaren skiester. Hij was van mening dat de skiester zelf een gevaarlijke situatie heeft gecreëerd, doordat zij op de piste als onervaren skiester bochten maakte en daarbij geen spoor koos. Daarnaast heeft de skiester met het betreden van de piste aanvaard dat de skisport risico’s met zich brengt. Hoe oordeelt de rechtbank hierover?

De rechtbank gaat niet mee in de stellingen van de ervaren skiër. De onervaren skiester mocht verwachten dat een achteropkomende skiër haar veilig zou passeren. De onervaren skiester volgde netjes haar spoor en vertoonde voor een beginner geen afwijkend gedrag. Er is volgens de rechtbank in deze situatie dus geen sprake van eigen schuld aan de zijde van de skiester.

Conclusie

Een achteropkomende (ervaren) skiër dient rekening te houden met andere skiërs (die mogelijk minder ervaring hebben). Voor de vraag naar aansprakelijkheid zal door de rechtbank ook bij een indoorskibaan waarde worden gehecht aan de FIS-regels. Degene die de regels overtreedt, kan met succes aansprakelijk worden gehouden voor het ongeval. 

Heb je een ongeluk gehad op een skibaan? Dan is het verstandig om juridische hulp in te schakelen. Met vragen kun je uiteraard bij mij of bij mijn collega’s terecht.

Contact opnemen

Over de blogger
Linda Brokken

Linda is in juli 2020 afgestudeerd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Tijdens haar studie liep zij onder meer stage bij AK Advocaten. Sinds september 2020 is Linda aan ons kantoor verbonden en sinds maart 2022 als advocaat.

Meer artikelen van Linda Brokken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.