Als zzp’er ingehuurd worden door een aannemer

11 mei 2017 Letselschaderecht Jolanda Broeders

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
In mijn vorige blog heb ik uitleg gegeven over de onderlinge aansprakelijkheid tussen zzp'ers. Zzp'ers huren elkaar regelmatig in. De volgende situatie komt ook regelmatig voor: een aannemer neemt een klus aan om een flatgebouw te renoveren. Hij laat hier zijn eigen werknemers werken, maar huurt daarnaast een aantal zzp'ers in. Een aantal schilders, elektriciens, tegelzetters etc. Stel, jij wordt als zzp'er ingehuurd door deze aannemer en jij krijgt op de werkvloer een ongeluk. Hierdoor raak jij (tijdelijk) arbeidsongeschikt. Hoe zit het dan met de aansprakelijkheid?

Geen arbeidsovereenkomst

Als je als zzp'er ingehuurd wordt door een aannemer, heb je geen arbeidsovereenkomst. In dit geval is de aannemer niet jouw werkgever, maar jouw opdrachtgever.

Aansprakelijkheid

Voor werknemers in loondienst geldt dat de werkgever heel snel aansprakelijk is voor de schade. De Hoge Raad heeft in 2012 de mogelijkheden van zzp'ers voor het aansprakelijk stellen van een opdrachtgever voor ongelukken op het werk verruimd. Een opdrachtgever kan dus op dezelfde manier aansprakelijk zijn voor een zzp'er als een werkgever voor zijn werknemer bij een ongeluk op de werkvloer. Of hier sprake van is, hangt af van alle omstandigheden van het geval.

Afhankelijk van diverse omstandigheden

Van belang is dat je als zzp'er voor jouw veiligheid (mede) afhankelijk bent van jouw opdrachtgever. De opdrachtgever moet zorgen voor een veilige werkplek. Hij moet alle noodzakelijke veiligheidsmaatregelen nemen en jou veiligheidsinstructies geven. Voer je als zzp'er werkzaamheden uit die ook door werknemers van het bedrijf uitgevoerd hadden kunnen worden? En heeft de opdrachtgever invloed op jouw werkomstandigheden? Dan kun je als zzp'er gelijk worden gesteld met de werknemers. Als de aansprakelijkheid komt vast te staan, moet de aannemer de door jouw geleden en nog te lijden schade vergoeden.

Uitspraak Rechtbank Zeeland-West-Brabant van 8 maart 2017

Het bovenstaande heeft de rechtbank Zeeland-West-Brabant in zijn uitspraak van 8 maart 2017 bevestigd. In deze zaak gaat het om een bedrijf dat alleen met zelfstandigen werkt om zonnepanelen te installeren. Een zelfstandige elektricien wordt ingehuurd om op het dak van een huis te werken. De ladders die de elektricien moest gebruiken, waren niet hoog genoeg. De elektricien moest via een vouwladder op het platte garagedak klimmen. Met de tweede ladder moest de elektricien op het schuine dak komen. Bij het afdalen via de vouwladder van het platte garagedak is de elektricien ten val gekomen. De elektricien heeft hierbij ernstig letsel opgelopen, waaronder:
  • Hersenletsel;
  • Gebroken oogkassen;
  • Blindheid van het rechteroog;
  • Gebroken polsen;
  • Gebroken rechter schouderblad;
  • Letsel aan linkerknie.
De elektricien stelt het zonnepanelenbedrijf aansprakelijk, omdat het ongeval heeft plaatsgevonden tijdens werkzaamheden voor dit bedrijf. Daarnaast stelt de elektricien dat hij voor zijn veiligheid afhankelijk was van het bedrijf. Het zonnepanelenbedrijf wijst de aansprakelijkheid af. De elektricien werkt voor zijn eigen bedrijf en niet voor hen. De rechtbank overweegt dat het bepalend is of de werkzaamheden ook door eigen werknemers zouden kunnen worden verricht. Elektrawerkzaamheden maken onderdeel uit van het installeren van zonnepanelen. Met andere woorden: dit zijn werkzaamheden die ook door eigen werknemers uitgevoerd hadden kunnen worden. Daarnaast blijkt uit verschillende punten, waaronder de website, dat de elektricien voor zijn veiligheid mede afhankelijk is van het zonnepanelenbedrijf. De rechtbank is van oordeel dat het zonnepanelenbedrijf niet aan zijn zorgplicht heeft voldaan. Het bedrijf is aansprakelijk voor de gevolgen van het ongeluk.

Zzp'ers zijn niet altijd zelf aansprakelijk

Als zzp'er ben je niet altijd zelf aansprakelijk voor jouw schade. In sommige gevallen is het mogelijk om de schade op iemand anders te verhalen. Ook bij een ongeluk op het werk. Mocht je worden ingehuurd en jij krijgt een ongeluk, laat je dan goed voorlichten. Je kan altijd contact met ons opnemen om de aansprakelijkheid te beoordelen. Fotocredits: Elenathewise / Fotolia

Over de blogger
Jolanda Broeders

Jolanda werkt sinds 1995 bij AK Advocaten. Haar praktijk bestaat volledig uit letselschadezaken.

Meer artikelen van Jolanda Broeders
Jolanda Broeders Letselschadeadvocaat

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.