De AOW-leeftijd in een letselschadezaak

28 nov 2017 Letselschaderecht Ferda van Benthem

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
Begin november heeft de Rijksoverheid aangegeven dat de AOW-leeftijd in 2023 niet omhoog gaat. Het kabinet heeft de nieuwe cijfers van het CBS over de levensverwachting bekeken. Omdat de levensverwachting minder snel is gestegen dan in de voorgaande jaren, blijft de AOW-leeftijd in 2023 67 jaar en drie maanden. U vraagt zich misschien af: waarom schrijft een letselschadeadvocaat een blog over de AOW-leeftijd? Ik zal dat aan u uitleggen.

Senioren

In mijn praktijk behartig ik de belangen van diverse slachtoffers: zelfstandig ondernemers, jonge kinderen, alleenstaande ouders, noem maar op. Ook behartig ik de belangen van senioren die schade hebben geleden door bijvoorbeeld een verkeersongeval of een medische fout. Zoals ik eerder schreef, wordt u al als senior gezien als u vijftig jaar bent. Ons kantoor draagt senioren een warm hart toe. AK Advocaten is dan ook niet voor niets houder van het keurmerk Senior-OK.

Ook een senior kan inkomen missen

Het overgrote deel van de werkzame mens stopt met werken zodra de pensioengerechtigde leeftijd is bereikt. Ik merk echter steeds meer dat mensen ook na de pensioengerechtigde leeftijd nog aan het werk zijn. Sommigen zijn in dienst bij een werkgever, anderen werken als zelfstandige. Tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden kan deze senior (wat dat bent u dan) ook een ongeluk krijgen. Het maakt dan niet uit of u in loondienst bent of als zelfstandige werkt, een ongeluk kan gevolgen hebben voor het inkomen. Als iemand anders aansprakelijk is zal het gemiste inkomen (het verlies aan verdiencapaciteit) onderdeel van de te betalen schadevergoeding kunnen zijn.

Waarom is de AOW-leeftijd van belang in een letselschadezaak?

Op zichzelf heeft een ongeluk geen gevolgen voor de hoogte van de AOW-uitkering. Toch is het wel belangrijk om in dossiers waarin een senior inkomen mist de toepasselijke AOW-leeftijd in de gaten te houden. Een senior die nog geen AOW ontvangt heeft, in tegenstelling tot een jonger slachtoffer, minder mogelijkheden om een daling aan inkomen als gevolg van het opschuiven van de AOW-leeftijd te compenseren. Simpel gezegd: de senior ‘kan’ nog niet met pensioen. Dat is een probleem waar veel senioren tegenaan lopen. Ook als hen geen ongeluk is overkomen. Maar als dan ook nog eens het inkomen wegvalt door een ongeluk ontstaat er een (nog) groter probleem. En dat probleem moet worden meegenomen in de letselschadezaak. Bent u senior en loopt u inkomen mis door toedoen van een ander? Neem gerust contact met mij op. Ik sta u graag te woord! Fotocredits: Jacob Lund / Fotolia

Over de blogger
Ferda van Benthem

Ferda is sinds 1990 advocaat letselschaderecht. Daarnaast is zij mediator. Ferda werkt vrijwel uitsluitend voor slachtoffers. Met haar 30 jaar ervaring is zij gepokt en gemazeld in de wereld van verzekeraars en rechtbanken.

Meer artikelen van Ferda van Benthem
ferda van benthem

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.