De ZZP’er en de frustratie over een falende overheid

26 feb 2025 Arbeidsrecht Jeroen van Kollenburg

Het is misschien wel de meest gestelde vraag in de eerste maanden van 2025. Ben ik ZZP’er of een schijnzelfstandige? De onrust is te wijten aan de melding van de Belastingdienst dat zij vanaf 1 januari 2025 weer gaat handhaven. Maar wát handhaaft ze eigenlijk?

 

Ik wil meer weten over arbeidsrecht

Afschaffing VAR en Wet DBA

De VAR, ingevoerd in 2005, vrijwaarde opdrachtgevers van werkgeversverplichtingen bij het inhuren van zelfstandigen. De VAR werd in 2016 afgeschaft en vervangen door de wet DBA.

Voorbeeldovereenkomsten

De Wet DBA introduceerde het gebruik van modelovereenkomsten, die vooraf goedgekeurd moesten worden door de Belastingdienst. Dit zou meer zekerheid gaan bieden over de arbeidsrelatie tussen zzp’er en opdrachtgever. Maar helaas, de Belastingdienst stopte in 2024 met de voorbeeldovereenkomsten.

Positie van zzp’er wordt duidelijker

Het leek zo mooi te zijn. De regels voor het werken met werknemers en zelfstandigen zouden duidelijker worden door het wetsvoorstel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (VBAR). Die wet zou per 1 januari 2026 de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA) vervangen.

Leuker kunnen we het niet maken …

Na een negatief advies van de Raad van State kon het wetsvoorstel terug naar de tekentafel. Het was logisch geweest ervoor te zorgen dat handhaving pas zou starten na inwerkingtreding van een nieuwe – aangepaste – wet VBAR. Dat is alleen te eenvoudig gedacht. Het aangepaste motto van de Belastingdienst: “leuker kunnen we het niet maken en makkelijker ook niet”.

Thuiswerken quote man

''De wet DBA is bedoeld om schijnzelfstandigheid bij ZZP'ers te voorkomen.''

Hoge Raad

De Hoge Raad heeft zich in een aantal arresten, waarvan het Deliveroo-arrest de meeste impact heeft, uitgesproken over de beoordeling van een arbeids-/opdrachtrelatie aan de hand van de feiten en omstandigheden van het geval.
De Belastingdienst heeft voor de beoordeling negen belangrijke gezichtspunten uit dit arrest gehaald, maar geeft direct aan dat haar lijst niet uitputtend is. Aan de hand van alle feiten en omstandigheden moet dus beoordeeld worden of een opdrachtnemer in loondienst werkt of als zzp’er.

Module

De Belastingdienst heeft een Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie, waarmee de ondernemer/ZZP’er alvast een indicatie kan krijgen. De uitkomst is echter nooit een duidelijk ja of nee. In bijna alle gevallen is de uitkomst dat sprake is van een risico. Dag duidelijkheid, welkom onrust!

Actie overheid nodig!

In een land dat op veel vlakken op slot zit en juist ondernemerschap zou moeten promoten past de ontstane duidelijkheid niet. Het is tijd dat de regering in actie komt en deze onwenselijke situatie die kan leiden tot een groot aantal procedures zo spoedig mogelijk eindigt. Gaat dat ook gebeuren? Wat denkt u?

Meer weten over arbeidsrecht?

Heeft u vragen met betrekking tot dit blog of andere zaken binnen het arbeidsrecht? Aarzel dan niet om contact op te nemen met mij of met een van mijn collega’s bij de sectie arbeidsrecht.

Ik wil contact opnemen

Over de blogger
Jeroen van Kollenburg

Jeroen geeft als salary-partner leiding aan de sectie arbeidsrecht. Hij adviseert onder meer over complexe ontslagkwesties, (internationale) reorganisaties, medezeggenschap en overtreding van arbeidsomstandighedenwetgeving.

Meer artikelen van Jeroen van Kollenburg
Jeroen van Kollenburg Arbeidsrechtadvocaat

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.