16 okt 2024 Arbeidsrecht Jeroen van Kollenburg
Het zingt al wat langer rond. Werkgevers die in coronatijd ruimdenkend meewerkten aan thuiswerkconstructies komen daar de laatste tijd regelmatig op terug en willen hun werknemers weer vaker op de werkvloer zien.
Ik zou geen goede advocaat zijn als ik die vraag beantwoord met: dat hangt af van de feiten en omstandigheden van het geval. Een beetje flauw natuurlijk, maar ik licht het toe.
Het uitgangspunt voor mij is dat werkgevers gebruik kunnen maken van hun instructierecht en onder dit recht valt ook het recht instructies te geven over de werkplek.
Er is enkele jaren gesproken over het opnemen van een wettelijk recht op thuiswerken, maar wetsvoorstellen op dat vlak hebben de eindstreep niet gehaald. Ik vind dus dat werkgevers gebruik kunnen maken van het instructierecht en aan werknemers kan vragen op kantoor te werken. Is dat recht onbegrensd? Nee!
Heb je duidelijke afspraken gemaakt met een werknemer over (de omvang van) thuiswerken dan kun je daar niet zomaar onderuit. In beginsel heeft de werknemer dat het recht verkregen thuis te werken conform deze afspraken. Een slimme werkgever heeft dit recht in de afspraken niet hard omschreven, maar daarin voorwaarden of voorbehouden opgenomen die het mogelijk maken dit recht te herroepen. In dat geval heeft werkgever een escape om onder de afspraak met de werknemer uit te komen.
Is er geen voorbehoud gemaakt, dan geldt: afspraak is afspraak. De werkgever moet aantonen dat zij een zwaarwegend belang heeft waar het belang van de werknemer voor moet wijken om alsnog onder die afspraak uit te komen. Dat is niet eenvoudig en die afweging zal in de praktijk niet snel in het voordeel van de werkgever uitvallen.
Tsja, en dan moet je als werkgever nog de afweging maken of werknemers je de rug toekeren wanneer je van het instructierecht gebruik maakt. Die afweging zal per bedrijf gemaakt moeten worden.
Het instructierecht zomaar inzetten lijkt mij niet erg sympathiek. Wil je als werkgever van het recht gebruik maken, houd dan rekening met de werknemer. Ga het gesprek aan, kondig veranderingen op tijd aan, heb oog voor bijzondere privésituaties en spreek eventueel een overgangsregeling af.
Tot op kantoor?
Heb je vragen over het instructierecht of andere zaken binnen het arbeidsrecht? Aarzel dan niet om contact op te nemen met een van mijn collega’s bij de sectie arbeidsrecht of met mij.
Jeroen geeft als salary-partner leiding aan de sectie arbeidsrecht. Hij adviseert onder meer over complexe ontslagkwesties, (internationale) reorganisaties, medezeggenschap en overtreding van arbeidsomstandighedenwetgeving.
Meer artikelen van Jeroen van Kollenburg