De AVG komt eraan

25 feb 2018 Nieuwsbrief AK Advocaten

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
Interview over de AVG met Paul Groenewegen van Buro H2D2 en Loesje Frankfort van AK   Op 16 januari 2018 organiseerden wij een lezing voor onze klanten over de nieuwe Europese privacywetgeving (AVG). De lezing werd gegeven door Paul Groenewegen, adviseur AVG van Buro H2D2 uit Etten-Leur. Met ruim 50 aanmeldingen was de belangstelling voor dit onderwerp groot. Hoe kijkt Paul terug op deze lezing? Wat staat organisaties de komende drie maanden nog te doen? En hoe bereidt AK zich eigenlijk zelf voor op de AVG?

De AVG

“Vrijwel alle organisaties hebben de komende maanden nog iets te doen om te voldoen aan de AVG. En zij moeten nu echt aan het werk, hebben geen dag meer te verliezen, anders lopen zij het risico op hoge boetes. De lezing bij AK kwam dus op een goed moment”, aldus Paul Groenewegen. Paul helpt als adviseur AVG op dit moment veel organisaties met de implementatie van de AVG. “Dat varieert van het geven van lezingen en advies, tot het implementeren van het complete AVG-huis”. [caption id="attachment_9612" align="alignnone" width="738"]Paul Groenewegen Paul Groenewegen, adviseur AVG van Buro H2D2[/caption]

Bewustwording en inzicht

Tijdens de lezing kwam goed naar voren kwam dat de AVG ook onder klanten van AK inmiddels zeer leeft. “Veel aanwezigen waren zich er al wel bewust van dat ze iets te doen stond, maar wisten nog niet precies wat. Andere aanwezigen kwamen er tijdens de presentatie achter dat hun gegevensverwerkingen straks onder de AVG vallen. Of dat zij veel meer persoonsgegevens met derden bleken te delen dan zij dachten.” Er kwamen dan ook veel vragen uit de zaal. “Wat mag nog? Waar heb ik toestemming voor nodig? Hoe zit het met mailings en nieuwsbrieven? Wat mogen we eigenlijk delen met de arbodienst, loonadministrateur of IT-leverancier? Welke afspraken maken wij met hen? Wat moeten we allemaal vastleggen?”, aldus Paul. Loesje Frankfort is als Manager Business Development & Bedrijfsvoering bij AK bezig met de implementatie van de AVG in de eigen processen. “AK ligt op koers. Maar wij vinden het belangrijk om onze klanten ook bewust te maken van en inzicht te geven in de AVG. Als je niet compliant bent kan dat tot hoge boetes leiden of, erger nog, ontevreden klanten. We zijn dus blij dat we deze lezing voor hen hebben kunnen verzorgen.” [caption id="attachment_9613" align="alignnone" width="567"]Loesje Frankfort Loesje Frankfort , Manager Business Development & Bedrijfsvoering bij AK[/caption]

Uitdagingen van de AVG

Over het antwoord op de vraag wat Paul en Loesje als de grootste uitdaging van de AVG zien, zijn zij het snel eens: “Borging in de organisatie. Veel kan je procedureel organiseren, afspreken en vastleggen, de beveiliging van gegevens kan je via je IT-leverancier regelen. Maar ervoor zorgen dat iedereen, zowel intern als extern, de procedures straks consequent blijft naleven is een uitdaging”. Loesje: “Daarnaast vind ik het een uitdaging om ervoor te zorgen dat interne processen ook praktisch uitvoerbaar blijven. Want eerlijk gezegd vraag ik mij soms af of daar bij de totstandkoming van de AVG wel goed over is nagedacht. ”

AK en de AVG

“Net als veel van onze klanten hebben wij ons ook afgevraagd: wat doen we al? Waar staan we? En wat moeten we nog doen om op 25 mei klaar te zijn?”, aldus Loesje. “Daarom zijn we samen met Paul een AVG-traject gestart en hebben wij al onze processen en verwerkingen in kaart gebracht. Vervolgens hebben we geconcludeerd dat we bij AK een aantal zaken heel goed op orde hebben. Zo is de beveiliging van onze systemen getest en goed op orde. Maar ook wij moeten nog wel een aantal processen aanpassen en puntjes op de i zetten. Zo lopen wij nu alle contracten na die wij met externe verwerkers hebben gesloten. En zijn we bezig met een Functionaris Gegevensbescherming”. Paul is het met Loesje eens dat Asselberg & Klinkhamer goed op koers ligt. Loesje: “Wij kunnen alles prima voor mei realiseren. Wij hopen dat dat bij onze klanten ook zo is”.

Over de blogger
AK Advocaten

AK Advocaten is één van de grotere advocatenkantoren in West-Brabant. Een sterk kantoor wordt gedragen door een team van sterke individuen.

Meer artikelen van AK Advocaten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.