Ballonnen in de auto: geen feest, maar groot gevaar

15 dec 2021 Letselschaderecht Naomi Vermue

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

Lachgas in het verkeer: een veelbesproken onderwerp. Er gebeuren de laatste jaren steeds meer verkeersongevallen waarbij lachgas in het spel is. Hierbij zitten ook verkeersongevallen met (ernstig) letsel of een dodelijke afloop, zo blijkt uit cijfers die recentelijk door nieuwsmedia zijn gepubliceerd. Een zorgwekkende ontwikkeling.

De cijfers

In 2019 vonden er in totaal 470 verkeersongevallen plaats waarbij lachgas in het spel was. Hiervan ging het om 101 ongevallen met (ernstig) letsel en 17 ongevallen met dodelijke afloop. In 2020 liep het totaal aantal verkeersongevallen onder invloed van lachgas op naar 712, waarvan 145 met (ernstig) letsel en 25 met dodelijke afloop. En het lijkt er op dat de aantallen dit jaar net zo hoog of nog hoger zullen uitpakken dan in 2020.

Wat doet lachgas met je?

Na het inademen van lachgas kom je in een roes, die enkele minuten aanhoudt. Tijdens deze roes voel je je vaak lacherig en heel vrolijk. Het wordt natuurlijk niet voor niets ‘lachgas’ genoemd. Maar er is ook een keerzijde. Door lachgas kan je angstig worden en in paniek raken, moeten overgeven, flauwvallen enzovoorts. Wat voor effect lachgas precies heeft, is voor iedereen anders. Maar wat wel duidelijk is, is dat het gebruik van lachgas direct invloed heeft op de rijvaardigheid.

Wettelijke status

Op dit moment is er nog geen landelijk verbod op lachgas. Lachgas wordt in sommige gemeentes slechts lokaal verboden. Dat neemt niet weg dat deelname aan het verkeer onder invloed van middelen verboden is. Autorijden onder invloed van lachgas is daarom al wel strafbaar.

In 2022 komt er wellicht een landelijk verbod op lachgas. Hiervoor ligt momenteel een wetsvoorstel bij de Tweede en Eerste Kamer. Lachgas wordt dan opgenomen in de Opiumwet. De Opiumwet verbiedt het bezit van bepaalde middelen. De meeste drugs zijn hierin opgenomen.

Verzekering

Schade die wordt veroorzaakt onder invloed van middelen die invloed kunnen hebben op de rijvaardigheid is niet verzekerd. Dit staat in de polisvoorwaarden van autoverzekeringen. Lachgas valt daar ook onder. Als een automobilist dus een ongeval veroorzaakt onder invloed van lachgas, is hij/zij niet verzekerd. Het slachtoffer krijgt de schade – gelukkig – wel vergoed van de autoverzekeraar. De autoverzekeraar zal de schade vervolgens verhalen op de verzekerde. Je zult begrijpen dat dit gigantisch in de papieren kan lopen.

Hulp nodig?

Alhoewel er nog geen landelijk verbod op lachgas is, is rijden onder invloed van lachgas al wel strafbaar. Daarnaast is de automobilist niet verzekerd. De consequenties van het gebruik van lachgas in het verkeer kunnen dus groot zijn. Helaas lijkt dit weinig invloed te hebben op gebruikers van lachgas, gezien het oplopende aantal verkeersongevallen waarin lachgas in het spel is. Hopelijk brengt een landelijk verbod daar verandering in.

Ben jij slachtoffer door een verkeersongeval waarbij lachgas in het spel was? Schroom dan niet om contact op te nemen met mij of mijn collega’s van letselschaderecht! Wij helpen je graag.

Neem contact op

Over de blogger
Naomi Vermue

Naomi werkt vanaf maart 2019 bij de sectie Letselschade van AK Advocaten, sinds februari 2020 als advocaat. Voordat zij bij ons kantoor kwam werkte Naomi een aantal jaar bij een rechtsbijstandverzekeraar.

Meer artikelen van Naomi Vermue

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.