Het belang van verzamelen van bewijs na een ski-ongeluk

24 feb 2017 Letselschaderecht Jolanda Broeders

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
Een ongeluk zit in een klein hoekje… Ieder jaar trekken wij er massaal op uit voor onze wintersportvakantie. Regelmatig gebeuren er ongelukken tijdens de wintersport. Het kan gaan om eenzijdige ongelukken, maar ook om ongelukken waarbij een andere partij betrokken is. Maar hoe zit het met de aansprakelijkheid na een ongeluk op de piste? In dit blog ga ik in op het belang van verzamelen van bewijs na een ski-ongeluk. Mijn collega Jolanda Broeders heeft in een eerder blog al vijf zaken op een rij gezet waarop je moet letten bij het afsluiten van een wintersportverzekering. Die wintersportdekking is vooral van belang voor de eenzijdige ongevallen of ongevallen waaraan je zelf schuld hebt.

Gedragsregels op de piste

De Fédération Internationale de Ski (FIS) heeft ‘verkeersregels’ voor de piste opgesteld. Deze regels moeten ongelukken op de piste voorkomen. De tien verkeersregels luiden:
  1. Je moet altijd rekening houden met anderen;
  2. Je moet jouw snelheid en stijl beheersen;
  3. Je moet een veilige route kiezen;
  4. Je mag van alle kanten inhalen;
  5. Je moet voorzichtig zijn met invoegen;
  6. Je mag niet zomaar stilstaan op de piste;
  7. Je mag alleen klimmen of lopen aan de zijkant van de piste;
  8. Je moet je houden aan de verkeersborden en markeringen;
  9. Je moet hulp verlenen bij een ongeval;
  10. Je moet altijd jouw legitimatie bij hebben.
Als het dan toch fout gaat en er een botsing op de piste plaatsvindt, dan ontstaan vaak discussies over wie de schuldige is.

Internationaal recht

Ski-ongelukken hebben in beginsel een internationaal karakter. Als hoofdregel geldt dat het recht van toepassing is van het land waar het ongeluk heeft plaatsgevonden. Op deze hoofdregel zijn uitzonderingen. Als beide betrokken partijen, bijvoorbeeld in Nederland wonen dan kan je er voor kiezen om Nederlands recht toe te passen. Het klinkt verleidelijk om in dat geval er voor te kiezen om Nederlands recht toe te passen. Of dit ook gunstiger is voor jou als slachtoffer is nog maar de vraag.

Aansprakelijkheid na een ongeluk op de piste

De rechters in de wintersportlanden hebben veel meer verstand van ski-ongelukken dan de Nederlandse rechter. Er vindt ook vaak een zitting op de skipiste plaats, zodat partijen precies uit kunnen leggen wat er is gebeurd. Daar komt bij dat Nederlandse verzekeraars en rechters vaak de sport- en speljurisprudentie hanteren. Hierdoor is het best moeilijk om de aansprakelijkheid rond te krijgen. Er geldt een zogenoemde ‘verhoogde aansprakelijkheid’. Je bent zelf gaan skiën en tot bepaalde hoogte moet je er rekening mee houden dat er wat kan gebeuren op de piste, ook door een ander. Bovendien komt in de wintersportlanden de aansprakelijkheid vaak makkelijker rond dan in Nederland. Daarnaast zijn de schade-uitkeringen van de materiële schade en het smartengeld in de wintersportlanden in het algemeen hoger dan in Nederland. Als de aansprakelijkheid van een andere skiër rond komt dan kun je alle schade claimen die je hebt door het ongeval. Je moet dan denken aan de kosten van de gipsvlucht, inkomensschade (als je je werk –al dan niet tijdelijk – niet meer kunt doen). Maar denk ook aan smartengeld, omdat je nooit meer kunt hardlopen (als je heel ernstig beenletsel hebt opgelopen).

Het belang van verzamelen van bewijs na een ski-ongeluk

Of de aansprakelijkheid nu wordt beoordeeld op basis van Nederlandse recht of Oostenrijkse recht, zonder bewijs komt de aansprakelijkheid niet rond. Ik begrijp dat het niet het eerste is waaraan je na een ongeluk denkt. Maar het verzamelen van bewijs na een ongeluk is echt erg belangrijk! Tips:
  • Zorg dat de politie komt. Ook als de politie niet wil komen, moet jij er op aandringen dat zij komen en een proces-verbaal opstellen;
  • Spreek getuigen aan en zorg dat jij hun gegevens krijgt, zodat jij later kan vragen of zij een verklaring op papier zetten. Laat de getuigen ook een verklaring afleggen aan de politie;
  • Maak foto’s van de omgeving;
  • Zet de exacte locatie van het ongeluk op papier;
  • Noteer de weer- en sneeuwomstandigheden op het moment van het ongeluk;
  • Zijn de FIS verkeersregels door partijen nageleefd?

Conclusie

Onvoldoende bewijs kan zorgen voor hoge kosten. Zorg dat jij of één van de omstanders zoveel mogelijk bewijs verzamelt. Het is heel vervelend dat je betrokken raakt bij een ongeluk. Maar het is nog vervelender wanneer jij met hoge kosten blijft zitten. Als je voldoende bewijs hebt, kan vervolgens een letselschadeadvocaat adviseren volgens welk recht en door welke rechter de aansprakelijkheid het beste beoordeeld kan worden.

Over de blogger
Jolanda Broeders

Jolanda werkt sinds 1995 bij AK Advocaten. Haar praktijk bestaat volledig uit letselschadezaken.

Meer artikelen van Jolanda Broeders
Jolanda Broeders

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.