Er vinden veel
ongevallen plaats doordat mensen bellen en aan het verkeer deelnemen. Een
aanrijding tussen een auto en een fietser zit dan in een klein hoekje. Maar als je hebt zitten bellen en niet goed hebt opgelet, krijg je dan al je schade vergoed? Of is het eigen schuld, dikke bult?
Ongeval met de fiets
Ik reed een aantal weken terug met een vriend op de fiets naar een feestje in de stad. Het was donker en er kwam een auto vanuit de tegengestelde richting aangereden. Het is een smalle weg en de auto reed hard en hield niet voldoende rechts. Ik zag het aankomen en ging helemaal aan de rechterkant fietsen. Deze auto had ons duidelijk niet goed gezien. Mijn vriend, die achter mij reed op zijn fiets, had de auto niet zien aankomen. Hij was aan het bellen. Een aanrijding kon niet worden voorkomen. En wat een leuke avond moest worden, begon met geschaafde armen, knieën en een kapotte IPhone. En nu?
Aansprakelijkheid
Bij een ongeval tussen fiets en auto is de
aansprakelijkheid vaak niet zo het probleem. De wet bepaalt namelijk dat de automobilist aansprakelijk is, tenzij deze overmacht kan aantonen. Daar zal de automobilist alleen succesvol in zijn als hem niets te verwijten valt. Dat een fietser minder oplettend is doordat hij aan het bellen is, levert hier geen overmacht op. De auto reed erg hard en hield niet rechts. De aansprakelijkheid zal hier geen probleem zijn.
Eigen schuld
In Nederland is het
niet verboden om tijdens het fietsen te bellen of muziek te luisteren
. Dat is voor automobilisten anders. Toch kan het zo zijn dat je door te bellen een gevaarlijke situatie creëert, waardoor een ongeval ontstaat. Bijvoorbeeld: door te bellen bent je minder oplettend, ben je gaan slingeren met je fiets of je hebt geen voorrang verleend. Als het bellen van invloed is geweest op het ongeval dan heb je eigen schuld. Je schade wordt dan naar rato
vergoed. Dus als je 25% eigen schuld hebt krijg je 75% van je schade vergoed.
Billijkheid
Een vergoeding naar rato is niet altijd fair. Soms is er sprake van heel ernstig letsel, of heeft de automobilist een veel ernstigere verkeersovertreding begaan dan de fietser. Vaak is de automobilist ook verzekerd. De wet geeft de mogelijkheid om de schulddeling aan te passen op grond van de billijkheid. Soms krijgt een slachtoffer dan toch nog 100% van zijn schade vergoed, maar soms moet hij een gedeelte van zijn schade zelf dragen.
Bellen in het verkeer blijft gevaarlijk en je loopt het risico dat bij een ongeval niet al je schade wordt vergoed. Misschien voortaan toch maar even van je fiets afstappen als je wordt gebeld?
Als je toch bij een ongeval betrokken raakt: zorg dat je de namen van getuigen noteert en het kenteken van de auto. En als je IPhone het nog doet, maak dan foto’s.