Bob jij of Bob ik?

Bob jij of Bob ik?

16 mei 2014 Letselschaderecht Daniëlle van Gastel

Je gaat gezellig op stap met een goede vriend. Jullie drinken allebei alcohol en vervolgens stap je bij die vriend in de auto om naar huis te gaan. Hij heeft al vijf of zes drankjes op, maar hij kan nog makkelijk achter het stuur kruipen, toch? Het is maar een klein stukje rijden… Wat zijn de gevolgen als jouw vriend, de bestuurder, de controle over het stuur verliest en een eenzijdig auto-ongeluk veroorzaakt, waarbij jij als passagier ernstig letsel oploopt? Krijg je dan al je schade wel vergoed?

Eigen schuld, regel een Bob

De WAM-verzekeraar van de bestuurder is in een dergelijk geval in principe verplicht de daaruit voortvloeiende schade te vergoeden. Je moet er echter rekening mee houden dat de WAM-verzekeraar niet honderd procent van de geleden schade vergoedt, maar dat je een deel van je eigen schade zelf zal moeten dragen. Rechters oordelen in dergelijke zaken vaak dat de schade mede het gevolg is van een omstandigheid die ook de passagier is aan te rekenen. Je bent tenslotte bij iemand in de auto gestapt, terwijl je wist dat die persoon meer alcohol dronk dan wettelijk is toegestaan. Het besluit om toch bij die bestuurder in de auto te stappen, droeg bij aan de schade. Met andere woorden: er is sprake van eigen schuld.

Hoeveel procent van de schade wordt vergoed?

Hoeveel procent van de geleden schade uiteindelijk wordt vergoed, is afhankelijk van de specifieke omstandigheden van het geval. Bleef de passagier de hele avond bij de bestuurder? Kon hij weten hoeveel alcohol de bestuurder had gedronken? Hoe gedroeg de bestuurder zich? Hoe was zijn spraak? Een en ander kan ertoe leiden dat er een flink kortingspercentage wordt toegepast op de schade die je krijgt vergoed. Je ziet vaak dat de passagier ook nog eens zijn of haar gordel niet heeft gedragen. In dat geval kan het kortingspercentage oplopen tot wel veertig of vijftig procent en krijg je nog maar zestig of vijftig procent van je schade vergoed. De rechter kan vervolgens nog wel een zogenaamde billijkheidscorrectie toepassen. Ook dit is weer afhankelijk van de omstandigheden. Denk hierbij aan de ernst en blijvendheid van het letsel en aan de leeftijd van de passagier. De rechter vindt bijvoorbeeld dat er sprake is van veertig procent eigen schuld, maar past een billijkheidscorrectie toe, zodat je uiteindelijk ‘maar’ vijftien procent van je de schade zelf dient te dragen.

Grote financiële gevolgen

Een korting op het percentage van de schade die je uiteindelijk vergoed krijgt, kan grote financiële gevolgen hebben. Indien je licht letsel hebt, in loondienst bent en een paar maanden niet kan werken, valt het doorgaans wel mee. Maar ben je ondernemer, loop je een dwarslaesie op en ben je genoodzaakt je bedrijfsactiviteiten te staken, dan zijn de financiële gevolgen niet te overzien. De volgende keer dus toch maar een Bob regelen?

Over de blogger
Danielle van Gastel

Daniëlle werkt sinds 2012 bij Asselbergs & Klinkhamer. Daarvoor werkte zij als jurist bij de rechtbank.

Meer artikelen van Danielle van Gastel
Danielle van gastel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *