Bumperklevers en linksplakkers opgelet!

22 dec 2014 Letselschaderecht Ine Dilven

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
Vorige week reed ik in mijn auto naar mijn werk in Etten-Leur en had ik enorme haast. De kerstvakantie stond voor de deur en er moest nog veel gebeuren. Op dat soort momenten maak ik mij in ieder geval schuldig aan een aantal gedragingen die de meeste weggebruikers mij niet in dank zullen afnemen. Verkeersovertredingen die ieder jaar weer steevast in de verkeersergernissen top 10 voorkomen. Deze week denk ik daar dan weer hoofdschuddend aan terug. Met een slaapverwekkend lied als “Driving home for Christmas” en relaxed onderweg naar een kerstdiner ben je natuurlijk ook niet zo snel geneigd om te gaan bumperkleven of snel nog even rechts voorbij te rijden…

Vanaf 1 januari 2015 verandert er veel in het verkeersrecht

1. Overtredingen harder gestraft De zogeheten “verkeershufters” worden vanaf 1 januari 2015 harder aangepakt. Vielen verkeersovertredingen voorheen nog onder de zogeheten Wet Mulder, vanaf 1 januari aanstaande zullen dit soort hufterovertredingen strafrechtelijk worden aangepakt. Er worden 23 extra overtredingen ondergebracht in het strafrecht. Nu is het nog relatief eenvoudig om een overtreding “af te kopen” door gewoonweg de boete die hierop staat te betalen. In het nieuwe jaar zullen overtreders voor een rechter dienen te verschijnen. Er wordt dan veel meer gekeken naar iemands verkeersverleden. Iemand die al vaker te maken heeft gehad met overtredingen in het verkeer zullen zwaarder wordt gestraft. Ook de mogelijkheden om te straffen worden diverser. In plaats van een boete kunnen er straks ook rijontzeggingen en zelfs celstraffen worden opgelegd aan de hardnekkige wegpiraten. Voorbeelden van verkeersovertredingen die straks onder het strafrecht vallen zijn onder andere het onnodig rijden over de vluchtstrook, het negeren van stoptekens van de politie, het inhalen vlak voor of op een zebrapad en bijvoorbeeld het keren of achteruit rijden op een autosnelweg. 2. Nieuwe verkeersborden In het Regelement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV) zullen ook nog eens veertien nieuwe verkeersborden worden opgenomen. Als u in januari de weg op gaat, kunt u deze nieuwe verkeersborden tegenkomen. Bij deze heeft u een overzicht van de verkeersborden: Verkeersborden_2015 Bron U weet nu in ieder geval wat u te wachten staat in het nieuwe jaar. Ik wens u fijne feestdagen en een gelukkig 2015!

Over de blogger
Ine Dilven

Ine werkt sinds 2002 bij AK advocaten. Ze begon op de sectie ondernemingsrecht, waar ze veel heeft geprocedeerd en onderhandelingservaring heeft opgedaan. Ook hield Ine zich toen al bezig met het aansprakelijkheidsrecht en het strafrecht.

Meer artikelen van Ine Dilven
Ine Dilven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.