De gezelligste tijd van het jaar komt er weer aan: carnaval. Je gaat feesten en vaak komt er alcohol aan te pas. Maar hoe ga je naar huis? Met de fiets, een taxi of stap je toch bij die vriend in de auto die ‘iets’ teveel heeft gedronken? Wat als je bij die vriend in de auto stapt en hij een eenzijdig ongeluk veroorzaakt waardoor jij letsel oploopt? Ik leg in dit blog uit wat de gevolgen zijn.
Schadevergoeding WAM-verzekering bij eigen schuld
In Nederland is het verplicht om voor iedere auto een WAM-verzekering af te sluiten. De WAM-verzekeraar vergoedt de schade die is veroorzaakt door een automobilist. In sommige situaties hoeft de WAM-verzekeraar echter niet 100% van de geleden schade te vergoeden.
Je maakt zelf de keuze om in te stappen bij een vriend die teveel heeft gedronken. Als die vriend een eenzijdig ongeval veroorzaakt en jij daardoor letsel oploopt, dan is jouw letsel(schade) gedeeltelijk jouw eigen schuld. Je wist dat die vriend t veel had gedronken en toch ben je bij hem in de auto gestapt.
Hoeveel schade wordt vergoed?
Als er sprake is van eigen schuld dan wordt een deel van jouw schade niet vergoed. De WAM-verzekeraar hoeft het zogenoemde ‘eigen schuld percentage’ niet te betalen.
Het ‘eigen schuld percentage’ hangt af van alle omstandigheden van het geval. Je kunt hierbij denken aan:
- Ben je heel de tijd samen geweest met de bestuurder?
- Wist of kon je weten hoeveel de bestuurder had gedronken?
- Hoe gedroeg de bestuurder zich?
Uit verschillende uitspraken van de rechter blijkt dat het ‘eigen schuld percentage’ minimaal 25% is. De rechter kan dit percentage nog bijstellen. Hij past dan de zogenoemde billijkheidscorrectie toe. Ook de billijkheidscorrectie is afhankelijk van alle omstandigheden van het geval. Hierbij kan je denken aan:
- Hoe ernstig is het letsel?
- Is het letsel blijvend?
- Hoe oud is het slachtoffer?
Voorbeeld: A heeft samen met B 20 bier gedronken. Volgens getuigen was het overduidelijk dat A dronken was. A stapt toch achter het stuur en B stapt ook in de auto. B doet geen gordel om. A verliest de controle over het stuur en rijdt met volle snelheid tegen een boom. Als gevolg van dit ongeluk heeft B een dwarslaesie. De rechter oordeelt dat er sprake is van 50% eigen schuld. Zowel het meerijden met een dronken bestuurder als het niet dragen van de autogordel levert eigen schuld op. Vervolgens past de rechter de billijkheidscorrectie toe. De rechter verandert het percentage eigen schuld van 50% naar 20%. B krijgt dus uiteindelijk 80% van zijn schade vergoed.
Financiële gevolgen van eigen schuld percentage
Een percentage eigen schuld kan grote financiële gevolgen hebben. Als je licht letsel hebt, jouw salaris wordt betaald en je bent binnen een paar maanden genezen, dan is de schade vaak gering. Maar ben je schilder die als zzp’er werkt en je loopt ernstig letsel op, dan zijn de financiële gevolgen niet te overzien.
Hoe ga jij deze carnaval naar huis?
Dus hoe ga jij met de carnaval naar huis? Regel een goede BOB of geef geld uit aan een taxi. Zorg in ieder geval dat je niet in deze positie komt!
Ik wens iedereen een fijne en veilige carnaval. Heb je nog vragen over dit onderwerp. Neem dan
contact met ons op.
Fotocredits: Kzenon / Fotolia