Corona-effecten op de letselschadepraktijk

22 apr 2021 Letselschaderecht Ine Dilven

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

Inmiddels is het al meer dan een jaar geleden dat de wereld werd opgeschrikt door de verregaande effecten van COVID-19. Ook merken we de invloed van de pandemie op de meest alledaagse dingen. Zoveel mogelijk thuis werken, mondkapjesplicht, de anderhalve meter maatschappij, lockdowns, avondklok etc. We leven in een bijzondere tijd met veel nieuwe regels en andere inzichten en dit heeft een effect op alles om je heen. Ook op ons werk in de letselschadepraktijk heeft corona effect. 

Minder ongevallen door corona en thuiswerken

Veel thuis werken heeft zijn weerslag op het verkeer. Dat blijkt ook duidelijk wanneer we kijken naar de snelwegen. Er zijn veel minder files en de drukte op de snelwegen is fors afgenomen. Verwacht werd dat dit ook tot gevolg zou hebben dat er minder verkeersongevallen zouden gebeuren en dat er dus minder gewonden zouden vallen. Dit is slechts beperkt juist. 

Het verkeersbeeld is – zo blijkt uit onderzoek van bijvoorbeeld de ANWB – veranderd. Er zijn inderdaad beduidend minder verkeersongevallen op de snelweg en in de spits. Het aantal verkeersongevallen lag in 2020 rond de 80.000. Dat is 20 procent minder (!) dan in de jaren daarvoor toen er gemiddeld per jaar rond de 100.000 ongevallen gebeurden. Je zou dus verwachten dat er ook minder gewonden in het verkeer zouden zijn….. 

Aantal slachtoffers in verkeer daalde minder hard

Uit onderzoek blijkt dat het aantal slachtoffers niet zo hard is gedaald als het aantal ongevallen. Er zijn juist meer fietsers, bromfietsers en voetgangers gewond geraakt (twee derde deel van het aantal slachtoffers is fietser, bromfietser of voetganger!). Bijzonder daarbij is dat de ongevallen voor een groot deel op doordeweekse dagen plaatsvonden, buiten de spits en binnen de bebouwde kom. Dit komt omdat het thuiswerken zorgt voor meer verkeer op deze momenten. 

Drukker in het verkeer op andere momenten

Mensen bewegen op andere tijden dan normaal. In de pauze even een boodschap halen en tussen het werk door een rondje wandelen ter ontspanning. Verkeer waaraan veel weggebruikers niet gewend zijn. Kennelijk zijn we minder oplettend in het verkeer op dit soort momenten. Doordat het drukker is op minder “logische” momenten, gebeuren daardoor relatief veel ongelukken met letsel tot gevolg.  

Het aantal ongevallen neemt dus niet erg af, maar het soort verkeersongevallen waar we in ons werk mee te maken hebben is wel veranderd. 

Meer aangiften en meldingen zedenzaken en huiselijk geweld door corona

Het thuiswerken, thuisonderwijs en het missen van een uitlaatklep zoals sporten of uitgaan, zorgt voor nog een andere ontwikkeling. In het afgelopen jaar is het aantal aangiften van zedenzaken (met name ontucht of digitaal grensoverschrijdend gedrag zoals sexting, kinderporno) toegenomen. Ook het aantal meldingen van (ernstig) huiselijk geweld is fors gestegen. Veilig Thuis en het Centrum Seksueel Geweld hebben het nog nooit zo druk gehad, zo blijkt. 

Corona heeft ervoor gezorgt dat gezinnen boven op elkaar leven en er zijn weinig ‘escapes’. Geen school, geen voetbalwedstrijd, geen terrasje om even de situatie uit te zijn. Ook geldzorgen (verlies van werk door corona), psychische problemen en de sleur waarin je leeft, zorgt voor het oplopen van allerlei emoties. Dit vertaalt zich (helaas) dus kennelijk in meer problematiek thuis. 

Meer aandacht gevraagd voor hulpverlening 

De politiek heeft deze toename ook opgemerkt en heeft daarom Kamervragen gesteld in de afgelopen maand. De kranten staan ook bol van de artikelen over dit onderwerp.  Er wordt dus aandacht voor gevraagd, zodat de hulpverlening beter op gang komt. Dit is sowieso een goede zaak, want de hulpverlening in dit soort gevallen was zeker nog niet bij iedereen bekend. Bij welke instantie moet je zijn? Waar kan ik hulp krijgen voor dit specifieke probleem? Corona heeft ervoor gezorgd dat de instanties beter zichtbaar zijn, ook omdat de overheid via de media hier aandacht aan heeft gegeven.. 

Hulp of advies nodig?

Heeft u een vraag over een verkeersongeval, huiselijk geweld of zeden? Neem vrijblijvend contact met ons op. We staan u graag te woord. 

Contact opnemen

Over de blogger
Ine Dilven

Ine werkt sinds 2002 bij AK advocaten. Ze begon op de sectie ondernemingsrecht, waar ze veel heeft geprocedeerd en onderhandelingservaring heeft opgedaan. Ook hield Ine zich toen al bezig met het aansprakelijkheidsrecht en het strafrecht.

Meer artikelen van Ine Dilven
Ine Dilven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.