De zelfrijdende auto: wie is aansprakelijk voor een ongeval?

07 apr 2015 Letselschaderecht AK Advocaten

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
Naar alle waarschijnlijkheid zoeven we over een aantal jaren al werkend, app'end, lezend, misschien zelfs slapend over de weg, zonder op het verkeer te hoeven letten. Het is geen verre toekomst meer: de zelfrijdende auto zal zijn intrede doen. Te hard rijden of toch even keren waar dat eigenlijk niet mag. Met de zelfrijdende auto zal dit waarschijnlijk niet meer mogelijk zijn. Jammer of beter? Naar mijn mening heeft de zelfrijdende auto veel voordelen: je hoeft je niet meer te vervelen in de file en je hoeft je auto niet meer zelf te parkeren. Het allerbelangrijkste is nog wel dat het aantal verkeersongevallen naar alle waarschijnlijkheid aanzienlijk zal afnemen door de komst van de zelfrijdende auto. Op dit moment worden verkeersongevallen namelijk in grote mate veroorzaakt door menselijke fouten.

Wie is aansprakelijk bij een ongeval met een zelfrijdende auto?

Wat als er dan toch een ongeval wordt veroorzaakt door een zelfrijdende auto? Wie is er dan aansprakelijk voor de schade van het slachtoffer? Bij een ongeval spreek je op dit moment veelal de verzekeraar van de eigenaar van de auto aan. Of deze verzekeraar aansprakelijk is voor de schade hangt onder andere af van het rijgedrag van de bestuurder van de auto. Bij zelfrijdende auto’s is er echter geen bestuurder meer. Wie kan er dan worden aangesproken?

Fabrikant

Bij een zelfrijdende auto zal een verkeersfout vaak voortkomen uit een software instelling. De fabrikant heeft het rijgedrag van de auto bepaald door de software op een bepaalde wijze te programmeren. De fabrikant heeft ingesteld wanneer en hoe hard de auto remt, wanneer de auto van rijbaan wisselt, hoe hard de auto rijdt etc. Bij een verkeersfout door gebrek in de software kan het slachtoffer de fabrikant aanspreken voor de schade.

Overheid

De overheid zal naar alle waarschijnlijkheid veiligheidseisen opstellen waaraan een zelfrijdende auto moet voldoen, wil de auto de weg op mogen. Indien de overheid de auto heeft goedgekeurd en er toch een ongeval plaatsvindt met de zelfrijdende auto, doordat de auto niet veilig is, kan de overheid mogelijk worden aangesproken voor de schade.

Gebruiker / eigenaar zelfrijdende auto

Ook de gebruiker en eigenaar van de auto zullen niet altijd vrijuit gaan. De eigenaar moet ervoor zorgen dat de auto goed wordt onderhouden. De gebruiker van de zelfrijdende auto zal in bepaalde situaties zelf moeten ingrijpen, door bijvoorbeeld een noodstop te maken, indien de auto dit aangeeft. Als de gebruiker van de zelfrijdende auto dit niet doet, kan hij/zij hiervoor aansprakelijk worden gehouden.

Eén aansprakelijke verzekeraar

Bij een verkeersongeval met een zelfrijdende auto zijn er dus mogelijk meerdere partijen aansprakelijk voor de schade van het slachtoffer. Het is belangrijk dat slachtoffers in de toekomst bij één verzekeraar terecht kunnen voor hun schade en dat ze niet zelf uit hoeven te zoeken wie zij aan moeten spreken voor hun schade. Foto: Jürgen Fälchle/Fotolia

Over de blogger
AK Advocaten

AK Advocaten is één van de grotere advocatenkantoren in West-Brabant. Een sterk kantoor wordt gedragen door een team van sterke individuen.

Meer artikelen van AK Advocaten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.