Welke deskundigen kunnen er in een letselschadezaak worden ingeschakeld?

23 mrt 2021 Letselschaderecht Jolanda Broeders

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

In een letselschadezaak worden regelmatig externe deskundigen ingeschakeld. In dit blog vertel ik in het kort welke deskundigen het meeste worden ingeschakeld en wat deze deskundigen doen.

Medisch adviseur

In de meeste gevallen schakelen partijen allebei een eigen medisch adviseur in. De medisch adviseur bekijkt de medische informatie en legt in begrijpelijke taal uit wat er in de medische informatie staat. Daarnaast geeft de medisch adviseur aan wanneer er sprake is van een medische eindsituatie. Een medische eindsituatie betekent dat er geen verbetering van de klachten meer wordt verwacht. Verder geeft de medisch adviseur aan of het nodig is om een onafhankelijke medische deskundige in te schakelen. De medisch adviseur reageert ook op de adviezen van de medisch adviseur van de andere partij. 

Onafhankelijke medische deskundige

Voor medisch adviseurs is het soms lastig om een volledig beeld te geven van de klachten en beperkingen als gevolg van een ongeval. Daarnaast is het voor medisch adviseurs soms ook lastig om de toekomstige risico’s in kaart te brengen. Verder komt het regelmatig voor dat de medisch adviseurs van beide partijen het niet met elkaar eens zijn. In dat soort gevallen kan het verstandig zijn om een onafhankelijke medische deskundige in te schakelen. Hierbij kun je denken aan een neuroloog, een orthopeed, een traumachirurg of een psychiater. In de meeste gevallen wordt de onafhankelijke medische deskundige door beide partijen ingeschakeld. De medische deskundige geeft op basis van het medisch dossier, het gesprek of onderzoek van het slachtoffer en zijn kennis, een oordeel over het letsel van het slachtoffer en de mogelijke gevolgen voor de toekomst. Als de medische deskundige door beide partijen wordt ingeschakeld, dan zijn ook beide partijen gebonden aan het rapport dat de onafhankelijke medische deskundige opstelt.

Arbeidsdeskundige

Er kan ook een arbeidsdeskundige worden ingeschakeld. Dit kan gebeuren met verschillende doelen. Bijvoorbeeld om het slachtoffer te begeleiden bij het re-integreren bij de eigen werkgever of bij een andere werkgever. Maar een arbeidsdeskundige kan ook worden ingeschakeld om te beoordelen hoe de carrière van het slachtoffer was geweest zonder ongeval. Zodat die situatie vergeleken kan worden met de situatie met ongeval. Verder kan een arbeidsdeskundige worden ingeschakeld om bijvoorbeeld de behoefte aan huishoudelijke hulp te beoordelen. De rol van een arbeidsdeskundige kan dus veelzijdig zijn. Een arbeidsdeskundige wordt meestal in gezamenlijk verzoek door beide partijen ingeschakeld.

Rekenkundige

In sommige letselschadezaken kan het slachtoffer nooit meer (volledig) werken. Het slachtoffer ontvangt hierdoor minder salaris of een uitkering. Dit betekent dat het slachtoffer inkomsten mist. Het gebeurt regelmatig dat partijen een rekenkundige inschakelen om de gemiste inkomsten en de pensioenschade te berekenen. 

Vragen?

Heb je nog vragen over de deskundigen die in een letselschadezaak kunnen worden ingeschakeld, dan kan je mij altijd bellen of mailen.

Contact opnemen

Over de blogger
Jolanda Broeders

Jolanda werkt sinds 1995 bij AK Advocaten. Haar praktijk bestaat volledig uit letselschadezaken.

Meer artikelen van Jolanda Broeders
Jolanda Broeders Letselschadeadvocaat

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.