Drie bijzondere en onverwachte ongevallen

07 jul 2016 Nieuwsbrief Suzanne van Reedt Dortland

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
Dat iemand die in een auto rijdt betrokken kan raken bij een ongeluk, daar is het gros van de mensen zich wel bewust van. Een ongeluk kan echter ook uit zeer onverwachte hoek komen. Soms loopt het goed af. Soms ook niet en dan kan het persoonlijk leed erg groot zijn. Drie bijzondere ongevallen:
 • Val met een trap
 Een makelaar is bezig met een bezichtiging. Hij wil de potentiële kopers ook de zolder laten zien. Deze is te bereiken via een zogenaamde uitschuiftrap (ook wel vlizotrap). Wanneer de makelaar halverwege de uitschuiftrap is, stort deze volledig – inclusief de makelaar – naar beneden. De makelaar loopt een fors (en naar) schouderletsel op. De schade wordt vergoed door de verzekeraar van het woonhuis, waarbij een voorbehoud is gemaakt m.b.t. eventueel ernstiger schouderletsel in de toekomst.
 • Platgewalst
 Tijdens nachtelijke wegwerkzaamheden wordt een stuk weg geasfalteerd. Een wegmarkeerder is bezig met metingen voor lijnen en vlakken. Ondertussen is een wals het nieuwe asfalt aan het platwalsen. De wegmarkeerder heeft gehoorbeschermers op en zit met zijn rug naar de wals toe. De bestuurder van de wals ziet hem niet en walst tot heuphoogte over hem heen. De wegmarkeerder wordt afgevoerd met de ambulance en één nacht ter observatie gehouden. Wat blijkt? De wegmarkeerder mankeert vrijwel niets: het asfalt was nog niet volledig uitgehard. Kortom: geluk bij een ongeluk!
 • Zelfdoding Een opa maakt aanstalten om zijn kleinkind van school te halen. Precies op het moment dat hij zijn flat verlaat, springt een meisje van het flatgebouw en komt boven op hem terecht. Het meisje is op slag dood. De opa loopt een partiële dwarslaesie op. Een triest gebeuren. De aansprakelijkheid wordt erkend door de aansprakelijkheidsverzekeraar van het meisje.
 

Over de blogger
Suzanne van Reedt Dortland

Suzanne werkt sinds 2012 bij AK Advocaten. Zij is gespecialiseerd in het aansprakelijkheidsrecht, in het bijzonder in letsel- en overlijdensschade.

Meer artikelen van Suzanne van Reedt Dortland
Suzanne van Reedt Dortland letselschadeadvocaat

2 reacties op “Drie bijzondere en onverwachte ongevallen”

 1. Dit zijn zeker bijzondere gevallen, maar wie is er dan eindverantwoordelijk?
  Laten we bijvoorbeeld het tweede voorbeeld nemen “platgewalst”, De wegmarkeerder heeft gehoorbeschermers op en zit met zijn rug naar de wals toe. is het dan de fout van de bestuurder of de fout van de markeerder?

 2. Geachte heer Johan,

  Bedankt voor uw reactie.

  Het is wettelijk geregeld dat de werkgever moet zorgen voor een veilige werkomgeving voor zijn werknemer (dit blijkt uit artikel 658 van boek 7 van het Burgerlijk Wetboek). Dit betekent dat een werkgever voldoende veiligheidsmaatregelen moet nemen en voldoende instructies moet geven. In deze casus heeft de werkgever dat niet (voldoende) gedaan. Kortom: het is ‘de fout’ van de werkgever.

  Met vriendelijke groet,

  Anne Marie Ides Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.