15 jul 2021 Letselschaderecht Ferda van Benthem
Met name oudere e-bikers vormen voor zichzelf en voor anderen een gevaar op de weg. Het aantal ongevallen waarbij een e-bike betrokken was neemt toe. Neurologen luiden de noodklok en signaleren steeds ernstiger hersenletsel als gevolg van de toegenomen populariteit van de e-bike. Bestuurders van een e-bike vormen een groeimarkt voor de traumacentra. De e-bike raast sneller voort dan het reactievermogen van zijn bestuurder kan bijbenen. Sinds februari dit jaar onderzoekt het onderzoeksbureau van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) ongevallen waarbij ‘langzaam gemotoriseerd verkeer’ betrokken was en iemand gewond raakte. Ik steun het idee om elke e-biker verplicht een helm te laten dragen.
Ik snap heel goed dat de e-bike zo snel zo populair werd. Afkomstig uit een poldergebied herinner ik mijn fietstochten over eindeloze polderwegen, door striemende regen, over tientallen steile bruggen en natuurlijk zowel op de heen- als op terugweg tegen de wind in. Een hulpje bij het trappen was me lang geleden al een lief centje waard geweest. Nu dat hulpje in de vorm van een e-bike beschikbaar is kan ik me al die vroeg-gepensioneerden heel goed voorstellen die Nederlandse polderwegen trotseren.
Ruim 1 miljoen Nederlanders bezitten nu een e-bike en dit aandeel groeit nog steeds. Zo ook hun snelheid. 45 km per uur is makkelijk haalbaar voor wie stevig trappen combineert met het elektrische hulpje. Overigens is de e-bike niet alleen bij ouderen populair. Ook voor het woon-werkverkeer is de e-bike een prachtig alternatief voor de auto.
In De Volkskrant (Opinie & Debat, 26 februari 2015) schetsen twee neurologen een beeld van de fietsslachtoffers die ze op hun traumacentrum in het UMC Utrecht tegenkomen. Ze onderscheiden vier groepen:
De laatste groep is groeiende en de slachtoffers zijn ouder. De gemiddelde leeftijd van gebruikers van een e-bike is hoger dan die van de fietsers in de andere categorieën. De letsels, met name schedelhersenletsel, zijn ernstiger en slachtoffers hebben een slechtere prognose. Met name het tragere reactievermogen van ouderen zien onderzoekers als een verhoogd risico bij het gebruik van een e-bike.
De neurologen voorspellen weinig goeds voor de toekomst als de populariteit van de e-bike blijft groeien: ‘De snelheid die men had wanneer men ten val kwam, het reactievermogen en de leeftijd bepalen naar onze mening de prognose van het hersenletsel (-) Er zijn meer wetenschappelijke gegevens nodig om dit groeiende maatschappelijke probleem beter te begrijpen, maar de beschikbare gegevens over relatie tussen toenemende leeftijd en slechtere prognose na een schedelhersenletsel zijn al zodanig dat niet op die onderzoeksgegevens gewacht hoeft te worden.’
Onderzoek naar ongevallen met langzaam gemotoriseerd verkeer
SWOV startte met twee studies naar ongevallen met verschillende vormen van langzaam gemotoriseerd verkeer. Het SWOV-team voor diepteonderzoek bestudeert:
De SWOV verzamelt gedetailleerde informatie over deze ongevallen. Ze interviewt de verkeersdeelnemers, bekijkt voertuigen en bezoekt de ongeval locaties. Zo willen de onderzoekers meer te weten te komen over het ontstaan van deze ongevallen, zodat er maatregelen genomen kunnen worden om het aantal slachtoffers te verminderen.
De Utrechtse neurologen willen niet wachten op de resultaten van het onderzoeken. Zij zien nu al iedere dag om zich heen welke schade wordt aangericht en dringen aan op directe maatregelen. Mijn steun hebben ze. Ik zie in mijn praktijk vaak genoeg hoe ernstig de gevolgen kunnen zijn van fietsongevallen. Iedere beschermende maatregel voor fietsers is er één, zou ik zeggen. Kom maar op met die verplichte helm!
In Berlijn, waar ik graag en regelmatig kom, zie ik hoe het ook kan. Geen enkele Duitse fietser schaamt zich daar voor het dragen van een fietshelm. Die weten dat een grotere veiligheid echt wel opweegt tegen het dragen van een mal hoofddeksel. Overigens is het in Berlijn ook heel ongewoon om een rood stoplicht te negeren en vanzelfsprekend om anderen aan te spreken als een regel wordt overtreden. Alles waar wij Nederlanders ons sinds de eerste Maagdenhuisbezetting, de Provo’s en de doorgeslagen democratisering tegen zijn gaan verzetten.
Het verplicht laten dragen van een fietshelm voor wie op een e-bike fietst kan ongetwijfeld rekenen op een zelfde vorm van verzet als toen een staatssecretaris van gezondheid het in zijn botte hoofd haalde het roken in café’s te verbieden.
Heeft u hulp nodig bij letselschade na fietsongeluk? Neem dan gerust contact met ons op. De sectie letselschaderecht van AK Advocaten helpt u graag verder met advies en eventuele andere vragen.
Ferda is sinds 1990 advocaat letselschaderecht. Daarnaast is zij mediator. Ferda werkt vrijwel uitsluitend voor slachtoffers. Met haar 30 jaar ervaring is zij gepokt en gemazeld in de wereld van verzekeraars en rechtbanken.
Meer artikelen van Ferda van Benthem
First off I would like to say wonderful blog! I
had a quick question in which I’d like to ask if you do not mind.
I was curious to find out how you center yourself and clear your mind before writing.
I’ve had a tough time clearing my mind in getting my ideas out there.
I truly do take pleasure in writing however it just seems like the
first 10 to 15 minutes are wasted just trying to figure out how to begin. Any recommendations or hints?
Cheers!