Eindelijk vergoeding affectieschade voor dierbaren die verdriet hebben

11 apr 2018 Letselschaderecht Astrid van Tilburg

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
Gisteren heeft de Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel vergoeding affectieschade. Daarmee wordt het verdriet van de directe familie van overleden slachtoffers en slachtoffers met ernstig en blijvend letsel erkend.

Affectieschade

Mijn collega Suzanne van Reedt Dortland berichtte op deze site al eerder over het wetsvoorstel. Affectieschade is immateriële schade, die bestaat uit het verdriet dat wordt veroorzaakt door het overlijden of door het ernstig gewond raken van een naaste als een ander aansprakelijk is. In Nederland wordt dit ook wel de smartengeldvergoeding genoemd. Tot nu toe kunnen naasten in Nederland geen aanspraak maken op vergoeding van door hen geleden affectieschade.

Welke naasten/nabestaanden kunnen aanspraak maken op deze vergoeding?

Niet iedereen kan aanspraak maken op vergoeding van affectieschade. Slechts een beperkte kring kan dat. Het gaat om de partner, ouders, kinderen, broers en/of zussen van het slachtoffer. Maar ook andere personen waarmee een zorgrelatie in gezinsverband bestaat, kunnen in aanmerking komen. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan pleegkinderen.

Vaste bedragen

Je hebt niet altijd recht op een vergoeding van de affectieschade. Alleen wanneer het slachtoffer ernstig en blijvend letsel heeft opgelopen of is overleden heb je recht op een vergoeding. Welk bedrag betaald moet worden, hangt af van:
  1. de relatie met het slachtoffer en
  2. of er sprake is van een ongeluk of een misdrijf.
Het gaat in ieder geval om een regeling met vaste bedragen tussen € 12.500,00 en € 20.000,00. Deze bedragen worden genoemd in het concept-besluit vergoeding affectieschade.

Inwerkingtreding van de wet

De wet treedt op 1 januari 2019 in werking. Wat als het letsel of overlijden ligt vóór deze datum? Dan is er geen recht op vergoeding van affectieschade. De wet heeft pas gevolgen voor schade die is veroorzaakt na 1 januari 2019.

Meer weten over de nieuwe wet omtrent vergoeding van affectieschade?

Zodra de wet daadwerkelijk in werking is getreden, informeren wij je natuurlijk opnieuw. Wil je ondertussen iets weten over overlijdens- of letselschade? Neem dan vrijblijvend contact op met mij of mijn collega’s van de sectie letselschade. Wij helpen je graag! Fotocredits: Antonioguillem / Adobe Stock

Over de blogger
Astrid van Tilburg

Astrid werkt sinds oktober 2015 als jurist bij de sectie Letselschade van AK Advocaten.

Meer artikelen van Astrid van Tilburg
Astrid van Tilburg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.