Een boksbeweging van een 6-jarige kan grote gevolgen hebben

21 sep 2020 Letselschaderecht Mark van der Bijl

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

Stel: aankomende zondag heb je het verjaardagsfeestje gepland staan van je 6-jarige neefje. Je neefje zit sinds kort op karate en het lijkt je een leuk idee om hem voor zijn verjaardag een karatepak en een paar karatehandschoenen te geven. De jongen trekt dit gelijk aan en begint een paar keer spelenderwijs tegen je aan te boksen. Allemaal leuk en aardig, totdat hij je precies raakt op jouw oog en jij hierdoor blijvend oogletsel oploopt. 

Je zou het haast niet geloven, maar een soortgelijke situatie heeft zich voorgedaan. De rechter moest de volgende vraag beantwoorden: Kunnen de ouders van de 6-jarige jongen aansprakelijk gehouden worden voor het oogletsel van de man? Op 10 oktober 2019 heeft de rechtbank Oost-Brabant hierover uitspraak gedaan. In deze blog vertel ik je daar meer over. 

Wat gebeurde er?

In 2018 was de 6-jarige jongen op zijn verjaardag aan het spelen met zijn net nieuw gekregen karatepakje en karatehandschoenen. De jongen was op een speelse manier aan het boksen met een volwassen man. Op een gegeven moment had de man er genoeg van en zei tegen de jongen dat hij moest stoppen. Een half uurtje later kwam de jongen terug en begon de man weer te slaan. Hierbij raakte hij bijna het gezicht van de man. De man is vervolgens, om de jongen serieus toe te spreken en contact met hem te maken, op zijn knieën gaan zitten om uit te leggen dat de jongen zichzelf en anderen op deze manier zou kunnen bezeren. Daarop heeft de jongen de man met een klap op het oog geraakt.

Blijvend letsel 

De jongen heeft de man zo goed/hard geraakt dat het hoornvlies van de man is gescheurd en er sprake is van verlies van de natuurlijke lens. De man heeft hierdoor blijvend verlies aan zijn zicht overgehouden. 

Wie is er aansprakelijk?

Hoe onschuldig de situatie ook lijkt, het letsel voor de man is enorm. Hij zal zijn hele leven beperkingen ondervinden aan zijn oog. 

In de wet is bepaald dat een gedraging van een kind jonger dan 14 jaar niet aan hem kan worden toegerekend als een onrechtmatige daad. Kinderen onder de 14 jaar zijn dus geheel ontslagen van aansprakelijkheid. Voor deze leeftijd geldt daarom een zogeheten risicoaansprakelijkheid voor de ouders. 

Zijn de ouders dan altijd zomaar aansprakelijk? 

Voordat de ouders aansprakelijk gehouden kunnen worden, moet er voldaan zijn aan twee vereisten:

  1. Het moet gaan om een ‘doen’ te beschouwen gedraging. In deze situatie is daar ook sprake van. De jongen heeft de man namelijk geslagen. 
  2. Daarnaast moet worden beoordeeld of de gedraging, los van de leeftijd, kan worden gekwalificeerd als onrechtmatig. Er wordt dan geabstraheerd van het feit dat het kinderen zijn. Dus: stel een volwassen man maakt een boksbeweging richting een andere man en raakt hierbij het oog van de man. Is er dan sprake van een onrechtmatige daad? Die vraag zal moeten worden beantwoord.

Zijn de ouders in deze situatie ook aansprakelijk? 

De rechtbank Oost-Brabant concludeert dat de gedraging van de 6-jarige onrechtmatig is. Het maken van een boksbeweging naar iemand zijn hoofd, kan onder deze omstandigheden, worden gekwalificeerd als onrechtmatig. Hierbij wordt nog opgemerkt dat er voor oogletsel niet veel kracht van de slag vereist is. Dus ondanks de leeftijd van de jongen, kan hij met beperkte kracht alsnog veel schade toe brengen. Zo blijkt ook uit deze situatie. De ouders worden aansprakelijk gehouden voor de geleden schade van de man. 

Vragen?

Neem gerust contact met mij of één van mijn collega’s op. Wij zullen ons er uiteraard hard voor maken dat jouw belangen zo goed als mogelijk worden behartigd.

Over de blogger
Mark van der Bijl

Mark is gespecialiseerd in het letselschaderecht en staat slachtoffers van verkeersongevallen, sport- en spelsituaties, arbeidsongevallen, medische fouten en geweldsmisdrijven bij. Mark werkt voornamelijk voor slachtoffers.

Meer artikelen van Mark van der Bijl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.