Duurzaam scheiden: wat betekent het voor ons?

10 jun 2019 Nieuwsbrief Anoeska van Ginderen

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

Ik hoor u denken: is duurzaam scheiden een thema waar de advocatuur zich mee bezig houdt? Het antwoord daarop is: absoluut! Iedere sectie binnen kantoor heeft ermee te maken, zo ook onze sectie Familierecht. Graag vertellen wij u wat duurzaamheid voor ons betekent en hoe het werken vanuit dit principe u verder kan helpen.

Duurzame ontwrichting van het huwelijk

Hoewel het thema duurzaamheid vooral de laatste jaren steeds populairder wordt, is het als begrip al sinds 1971 niet meer uit echtscheidingsland weg te denken. Waar stellen voor die tijd nog konden scheiden op de grond ‘overspel' of ‘mishandeling’, kennen we sinds 1971 nog maar één echtscheidingsgrond: ’duurzame ontwrichting’. Dit betekent dat echtgenoten kunnen scheiden als het niet langer mogelijk is om nog bij elkaar te blijven. In die situatie kunnen zij de rechtbank afzonderlijk of samen verzoeken om de echtscheiding uit te spreken.

Hoe zijn partijen duurzaam geholpen?

Aan zo’n verzoekschrift tot echtscheiding gaat het nodige vooraf. In de meeste gevallen moeten familie en vrienden worden geïnformeerd over het besluit en wordt advies ingewonnen bij een familierechtspecialist. Wij vinden het belangrijk om vanaf het eerste contact dat wij met onze cliënt hebben de lange termijn voor ogen te houden. Is iemand geholpen met een eigen advocaat of zijn partners nog (enigszins) on speaking terms en kunnen wij hen beiden helpen? Met name als er kinderen zijn of als er andere gedeelde belangen spelen, zoals een onderneming waarin beide echtgenoten werkzaam zijn, is het belangrijk om op een goede en respectvolle manier te scheiden. Dat kan via mediation.

Mediation: dé duurzame scheiding

Bij mediation gaan partijen met elkaar in gesprek, begeleid door een mediator. Partijen maken samen afspraken over alle gevolgen van de echtscheiding, waarbij de mediator hen informeert over de juridische, fiscale en praktische gevolgen van die afspraken. Indien gewenst zoekt de mediator mee naar (creatieve) oplossingen, maar partijen maken de beslissingen uiteindelijk altijd zelf.

Mediation leidt tot duurzame, toekomstbestendige afspraken

Als wij als mediator optreden horen we vaak dat ex-partners het prettig vinden dat zij zelf de inhoud van de afspraken kunnen bepalen. En dat die afspraken daarom vaak beter worden nageleefd dan regelingen die door een rechter worden opgelegd. Mediation leidt dus tot duurzame, toekomstbestendige afspraken! Een ander voordeel van mediation, boven ieder een eigen advocaat, is dat het traject sneller verloopt, zodat beide partijen zich op korte termijn weer op de eigen toekomst kunnen richten. Daarnaast is mediation vaak ook goedkoper omdat partijen de kosten van de echtscheiding kunnen delen. Denk daarbij aan de kosten van de mediator en de griffierechten.

Na mediation

Als partijen alle benodigde afspraken hebben gemaakt legt de mediator deze zorgvuldig vast in een echtscheidingsconvenant en, als er kinderen zijn, in het ouderschapsplan. Na ondertekening door beide ex-partners dient de mediator deze stukken in bij de rechtbank. Bij volledige overeenstemming plant de rechtbank geen zitting meer in, maar wordt de echtscheiding schriftelijk afgehandeld. De mediator schrijft de echtscheidingsbeschikking vervolgens bij de gemeente in, waarna de echtscheiding definitief is.

Duurzame toekomst

In de praktijk zien we vaak dat het ondertekenen van het echtscheidingsconvenant en de inschrijving van de echtscheidingsbeschikking voor veel opluchting zorgt, waardoor de rust tussen partijen weer terugkeert. Vervolgens kunnen partijen vanuit die situatie hun relatie voor de toekomst verder gaan vormgeven. Want partijen zijn dan weliswaar niet langer partners meer, maar vaak nog wel ouders van hun kinderen en soms vennoten of collega’s. En zijn zij er dus bij gebaat als zij in de toekomst op een respectvolle manier met elkaar om kunnen blijven gaan.

Familierechtadvocaten

Zoals u hiervoor heeft kunnen lezen, streven wij als familierecht specialisten vanuit een voorkeur voor duurzaamheid naar respectvol scheiden en lange termijnoplossingen. Wilt u meer informatie over scheidingsmediation en wat onze mediator voor u kan betekenen? Neemt u dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

Over de blogger
Anoeska van Ginderen

Anoeska is gespecialiseerd in het familierecht. Zij is zowel advocaat als mediator. Haar praktijk bestaat voornamelijk uit echtscheidingen en de verbreking van samenlevingen.

Meer artikelen van Anoeska van Ginderen
Anoeska van Ginderen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.