Ook na overlijden recht op privacy

01 jun 2018 Letselschaderecht Ferda van Benthem

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
Ook na overlijden geldt het medisch beroepsgeheim van artsen. Onlangs bleek echter wederom dat het beroepsgeheim na overlijden (deels) doorbroken kan worden. In dit blog bespreek ik deze recente casus.

De casus

Een volwassen zoon woont op hetzelfde adres als zijn moeder. Hij overlijdt in het ziekenhuis op de intensive care. Het ziekenhuis laat obductie verrichten om de doodsoorzaak van deze jongeman te onderzoeken. De moeder vraagt om het medisch dossier van haar zoon. Men wil het dossier echter niet geven om het medisch beroepsgeheim niet te doorbreken en het recht op privacy van de zoon niet schenden. De moeder krijgt wel een brief met uitleg over de oorzaak van het overlijden: de aantasting van de hartspier door gebruik van Risperdal. In de brief staat dat de zoon in het ziekenhuis minder Risperdal heeft gekregen dan anders, waardoor hij zeker niet vergiftigd is.  De moeder vraagt vervolgens om afgifte van het medisch dossier inclusief de rapporten van de patholoog anatoom.

Maakt een obductierapport onderdeel uit van het medisch dossier?

Het obductierapport maakt geen onderdeel uit van het medisch dossier. Tenzij dit informatie bevat die mogelijk belangrijk is voor de beoordeling van een incident; bijvoorbeeld van een niet-natuurlijk overlijden. In zo’n geval wordt het obductierapport gebruikt voor het beoordelen van een eventuele fout van een dokter of verpleger. In dit geval hoefde het obductierapport niet toegevoegd te worden aan het medisch dossier, want er is niet gebleken dat er sprake was van een incident.

Valt het obductierapport onder het medisch beroepsgeheim?

Het obductierapport valt onder het medisch beroepsgeheim. Dus het rapport mag niet aan derden gegeven worden. Het is vertrouwelijke informatie. Er moet, net zoals bij overige informatie die vertrouwelijk is, een afweging gemaakt worden of deze wel of niet aan anderen verstrekt mag worden. Hoe deze afweging precies wordt gemaakt, lees je in mijn vorige blog over privacy na overlijden.

Het Gerechtshof maakt een afweging

Bij deze casus heeft het Gerechtshof de volgende afweging gemaakt:
  • Er was een nauwe familierelatie (moeder-zoon) en ze woonden bij elkaar.
  • De zoon droeg bij in de kosten van de gezamenlijke huishouding, dus er is mogelijk financiële schade door zijn overlijden.
  • De zoon is op jonge leeftijd onverwacht overleden.
  • Het ziekenhuis legt een verband met het gebruik van Risperdal en gebruikt het woord “vergiftigd”.
  • De moeder heeft een emotioneel belang bij het krijgen van informatie.
  • De informatie is cruciaal om te beoordelen of er in het ziekenhuis een fout is gemaakt.

Het Gerechtshof oordeelt

Het Gerechtshof oordeelt dat het ziekenhuis de informatie moet verstrekken. Alles tegen elkaar afwegend ziet het Hof reden het medisch beroepsgeheim te doorbreken. Dit wordt echter wel met twee beperkingen gedaan:
  1. er wordt aangegeven welke informatie over welke periode verstrekt moet worden en
  2. de informatie wordt gestuurd aan de medisch adviseur van de advocaat van moeder.
Door de informatie aan een andere arts te verstrekken, blijft de inbreuk op het beroepsgeheim beperkt. De medisch adviseur heeft namelijk ook een geheimhoudingsverplichting.

Iedere zaak is anders

In iedere zaak moeten de belangen afgewogen worden. In iedere zaak moeten dus alle van belang zijnde feiten op een rijtje gezet worden, zodat een goede afweging gemaakt kan worden. Fotocredits: Jacob Lund / Adobe Stock

Over de blogger
Ferda van Benthem

Ferda is sinds 1990 advocaat letselschaderecht. Daarnaast is zij mediator. Ferda werkt vrijwel uitsluitend voor slachtoffers. Met haar 30 jaar ervaring is zij gepokt en gemazeld in de wereld van verzekeraars en rechtbanken.

Meer artikelen van Ferda van Benthem
ferda van benthem

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.