Studievertraging door letselschade: wat is mijn schade?

28 jan 2020 Letselschaderecht Jolanda Broeders

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

Je zit in je examenjaar. Het centraal examen maken is het enige wat je nog hoeft te doen. Het voorgezet onderwijs is hierna verleden tijd voor jou. Maar dan: je raakt betrokken bij een ongeval waarbij je letselschade oploopt waarvoor een ander aansprakelijk is. Het centraal examen kun je niet meer maken. Hierdoor moet je het examenjaar opnieuw doen. Je loopt één jaar studievertraging op. Dat betekent dus dat je (in ieder) geval één jaar later de arbeidsmarkt zal betreden. Wat is je schade?

Richtlijn Studievertraging

De Richtlijn Studievertraging van de Letselschade Raad biedt hulp bij het berekenen van de schade die je oploopt door studievertraging. Onder de richtlijn valt een studievertraging van maximaal één jaar. De richtlijn ziet op de vertraging in de opleiding die op het moment van het ongeval wordt gevolgd. Extra studiekosten, zoals boeken- en examenkosten, vallen niet onder de richtlijn. Deze uitgaven zijn vaak concreet aan te tonen. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de opleiding die je op het moment van de vertraging volgt. De richtlijn is ingedeeld op basisschool, vmbo/lbo, havo/mbo/vwo en hbo/wo met bijbehorende normbedragen. Deze normbedragen worden jaarlijks geïndexeerd. Bekijk hier de Richtlijn Studievertraging.

Richtlijn Studievertraging biedt niet altijd houvast

Het is goed denkbaar dat de Richtlijn Studievertraging geen houvast biedt. Denk aan het volgende. Je bent bijna klaar met je hbo-opleiding. Een uitstekende werkgever heeft je tijdens je studie een baan aangeboden. Op jaarbasis zou je € 30.000,00 netto gaan verdienen. Het normbedrag voor schade wegens studievertraging in de categorie hbo is € 21.400,00 netto. Je daadwerkelijke schade is dus hoger.

Naast het bovengenoemde voorbeeld kun je ook te maken krijgen met meer dan één jaar studievertraging. Het ongeval kan, naast studievertraging, ook met zich brengen dat je een opleiding op een lager niveau moet volgen. De Richtlijn Studievertraging ziet hier niet op.

Schade door studievertraging berekenen

De Richtlijn Studievertraging is ontstaan om de meeste discussies te voorkomen. In de gevallen waar de Richtlijn Studievertraging op ziet, wordt vaak aansluiting gezocht bij de in de richtlijn genoemde normbedragen. In de gevallen waar de Richtlijn Studievertraging niet op ziet, moet een berekening worden gemaakt. Dat is niet gemakkelijk. De schade wegens letsel is namelijk niet concreet te maken. Het is de bedoeling dat zo dicht mogelijk aansluiting wordt gezocht bij de omstandigheden van het slachtoffer. Het levert regelmatig discussie op met verzekeraars. Een specialist op het gebied van letselschade kan je hiermee helpen. De sectie Letselschade van AK Advocaten bestaat uit alleen maar specialisten.

Meer informatie over schade door studievertraging? Of heb je hulp nodig bij het verhalen van jouw schade? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op!

Over de blogger
Jolanda Broeders

Jolanda werkt sinds 1995 bij AK Advocaten. Haar praktijk bestaat volledig uit letselschadezaken.

Meer artikelen van Jolanda Broeders
Jolanda Broeders

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.