15 mrt 2021 Algemeen AK Advocaten
Het familierecht trok haar altijd al, vooral vanwege de combinatie van het persoonlijke contact en de directe betrokkenheid bij mensen in een belangrijke en vaak moeilijke fase van hun leven. Haar wens om mensen juist in die fase te begeleiden bracht haar 7 jaar geleden naar de advocatuur. En op 1 maart 2021 startte zij bij AK. Graag stellen we Anouk Hansma aan u voor.
In tegenstelling tot veel andere advocaten, startte Anouk eerst als jurist-mediator en werd zij daarna pas beëdigd als advocaat. “Dat is een andere volgorde dan gebruikelijk. Maar ik werkte bij een gespecialiseerd familierechtkantoor, waar we veel mediations deden. Op deze manier kon ik daar snel mee aan de slag. Sinds 2016 ben ik geregistreerd MfN-mediator. En in 2018 ben ik ook aan de beroepsopleiding voor advocaten begonnen, die ik in 2020 heb afgerond. Ik vind zelf procederen een uitdaging, maar voor mijn cliënten is het natuurlijk wenselijk om een procedure te voorkomen. Mijn insteek is daarom altijd om in overleg tot een duurzame regeling te komen, en daarmee te voorkomen dat we in de rechtszaal terechtkomen. Maar helaas is dat niet altijd haalbaar.”
Binnen het familierecht neemt het aantal mediations en scheidingen die in overleg worden afgehandeld de laatste jaren een vlucht. Hoe kijkt Anouk tegen die ontwikkeling aan? “Ik zie het ook in mijn eigen zaken. In zeker 80% van de zaken komen we er in onderling overleg uit, ook als mensen dat op voorhand niet verwacht hadden. Mediation en/of een scheiding in overleg, onder begeleiding van twee advocaten, kan partijen ontzettend veel opleveren. Met een beslissing van een rechter wordt het onderliggende probleem vaak niet opgelost, waardoor je het risico loopt dat je blijft procederen en de verhoudingen slecht blijven. Maar bij mediation of een scheiding in overleg is er ruimte om het onderliggende probleem aan te pakken en op zoek te gaan naar oplossingen die voor beide partijen wenselijk zijn. Daardoor ontstaat er veel meer draagvlak en komen de verstandhoudingen minder onder druk te staan. Dat is de investering meer dan waard, zeker als er kinderen zijn.”
Hoe kwam Anouk bij AK terecht? “Ik wilde graag in een groter teamverband gaan werken. Ook wilde ik de ruimte krijgen om mijzelf nog verder te specialiseren in het familierecht. Maar ik wilde dat het liefst wel doen bij een kantoor met de prettige en persoonlijke werksfeer van een kleiner kantoor. Die combinatie heb ik gevonden bij AK. De afgelopen weken hebben mijn collega’s mij een ontzettend warm welkom gegeven. Voor mijn gevoel kan ik bij AK het beste van twee werelden combineren.”
Op de vraag waar klanten Anouk voor kunnen inschakelen, antwoordt ze: “Mijn praktijk bestaat voornamelijk uit de afwikkeling van echtscheidingen en de verbreking van samenlevingen. Zij kunnen dus bij mij terecht met al hun vragen over alimentatie, gezag, zorg- en omgangsregelingen, het verdeling van het vermogen en de afwikkeling van huwelijkse voorwaarden of een samenlevingscontract. Verder zal ik mij binnen AK gaan toeleggen op het erfrecht en andere familierechtelijke kwesties.”
AK Advocaten is één van de grotere advocatenkantoren in West-Brabant. Een sterk kantoor wordt gedragen door een team van sterke individuen.
Meer artikelen van AK Advocaten