Even voorstellen: Aslihan Durmus, op 1 juni 2021 gestart bij AK

05 jul 2021 Omgevingsrecht AK Advocaten

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

Graag stellen we Aslihan Durmus aan u voor. Aslihan is sinds 1 juni advocaat bestuursrecht en omgevingsrecht bij de sectie Vastgoed- en Omgevingsrecht van AK. Dit interview vindt plaats op haar tweede werkdag: “Nadat ik afscheid had genomen van mijn oude kantoor nam ik vijf weken vrij. Dat was wel even wennen na een periode van keihard werken. En nu is het wennen om weer aan de slag te gaan. Maar ik ben gisteren heel warm ontvangen. Ik heb heel veel zin om hier aan de slag te gaan.”

Aslihan is een geboren en getogen Rotterdamse. Na het afronden van haar studie koos zij dus ook voor een Rotterdams advocatenkantoor. De overstap naar AK bracht haar naar Etten-Leur. “Ik heb een bijzondere voorliefde voor het bestuursrecht en het omgevingsrecht. Het liefst houd ik mij bezig met zaken over overheidsaansprakelijkheid, zoals planschade en onteigening. Maar ik vind het ook erg interessant om mij bezig te houden met handhavingskwesties en vraagstukken op het gebied van wonen, vastgoed en bouw. Dat kan bij AK. Boudewijn (Baan, red.) en Renata (Königel, red.) houden zich hier al veel mee bezig. Daarnaast spreekt de open cultuur van AK mij heel erg aan. En dat het dan geen Rotterdams kantoor is, is helemaal niet erg. Zoals de Rotterdamse filosoof Erasmus ooit zei, ’waar ik mij goed voel, ben ik thuis’.”

Veelzijdig

Dat Aslihan een filosoof citeert, is niet zomaar. Naast haar rechtenstudie volgde zij ook de studies filosofie en forensische criminologie. Met die combinatie lag het misschien niet direct voor de hand om voor het bestuursrecht te kiezen. Aslihan: “Eigenlijk was het mijn droom om strafrechtelijk af te studeren en officier van justitie te worden. Maar tijdens mijn studie kreeg ik een conflict met de universiteit. Omdat ik drie studies tegelijkertijd volgde, kende mijn bachelor rechten een andere chronologie. En omdat ik om die reden aan het einde van mijn eerste jaar rechten één vak nog niet had afgerond, kreeg ik een negatief bindend studieadvies. Ik mocht niet verder met rechten. Ik besloot het daar niet bij te laten zitten en die beslissing aan te vechten. Uiteindelijk moest ik tot aan het CBHO bij de Raad van State procederen om mijn gelijk te krijgen. Tijdens die procedure werd mijn interesse voor het bestuursrecht gewekt en besloot ik voor een master bestuursrecht te kiezen.”

Toch kan Aslihan de kennis die zij opdeed bij haar andere studies ook in haar huidige bestuursrechtpraktijk nog goed gebruiken. “Bij het schrijven van stukken heb ik veel aan mijn studie filosofie, vooral qua logica, redenering en argumentatie. Ik heb daar echt leren schrijven. Daarnaast heb ik ook veel aan de inzichten over menselijk gedrag die ik bij criminologie opdeed. De advocatuur is natuurlijk ook een sociaal beroep, waarin het belangrijk is dat je weet hoe mensen en instanties zich tegenover elkaar verhouden.”

Uitdagingen

Bij AK hoopt Aslihan zich de komende jaren nog verder te specialiseren. Ze kijkt ernaar uit om veel te procederen. “Dat vind ik echt het leukste aspect aan mijn vak. Voor mijn cliënten heb ik natuurlijk altijd liever dat het niet zo ver hoeft te komen, maar in het bestuursrecht ontkom je er vaak niet aan. Binnen het bestuursrecht is er nu eenmaal beperkt onderhandelingsruimte.” Binnen de Vastgoedsectie zal Aslihan zich ook gaan toeleggen op het omgevingsrecht. Aslihan: “Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet, nu voorzien voor 1 juli 2022, komen er grote veranderingen aan. Genoeg uitdagingen dus!”

Meer over Aslihan

Over de blogger
AK Advocaten

AK Advocaten is één van de grotere advocatenkantoren in West-Brabant. Een sterk kantoor wordt gedragen door een team van sterke individuen.

Meer artikelen van AK Advocaten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.