Hoe ga je om met de verdeling van de inboedel bij scheiding?

13 mei 2022 Familierecht Anoeska van Ginderen

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

Cd van jou, cd van mij, cd van ons allebei

 

Bij de verbreking van een relatie of echtscheiding komt veel kijken. Naast dat er – onder meer – afspraken gemaakt moeten worden over de kinderen, het huis en de bankrekeningen moeten ook alle inboedelgoederen verdeeld worden. Waar voor het ene stel het verdelen van de spullen een big issue is, is dit voor het andere stel totaal niet het geval.

Waar moet je afspraken over maken?

Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan is de inboedel van jullie samen. Alle spullen in en rond het huis dienen dan verdeeld te worden. Het is belangrijk dat je onder aan de streep allebei de helft van het totale vermogen uit de scheiding meekrijgt.

Ben je getrouwd onder huwelijkse voorwaarden, beperkte gemeenschap van goederen of heb je een samenlevingscontract? Dan hebben jullie (vaak) schriftelijk vastgelegd welke spullen van jullie samen zijn. De gezamenlijke spullen moeten verdeeld worden. Dat geldt ook voor spullen waarvan niet duidelijk is van wie ze zijn.

Uitzondering hierop zijn verknochte goederen en erfenissen en schenkingen die onder uitsluiting verkregen zijn of sowieso niet in het gemeenschappelijke vermogen vallen.

Lukt het jullie niet om snel en eenvoudig samen alles te verdelen en heb je wat houvast nodig? Lees dan nu verder.

Ik wil meer weten over familierecht

Stappenplan inboedel verdelen

1. Wat hebben jullie allemaal?

Als jullie er behoefte aan hebben, kunnen jullie een lijst maken met alle te verdelen spullen. Spreek met elkaar af of jullie je richten op de grote spullen of dat ook het beddengoed en de ontbijtborden hierin meegenomen moeten worden. Als dit laatste het geval is dan dient alles op de lijst te komen: van de bank en de televisie tot koffiekopjes, tuinstoelen en de handdoeken.

2. Wat wil je zelf hebben?

Ga bij je zelf na wat jij graag wil houden en vergelijk dit met het lijstje van jouw aanstaande ex-partner.

3. Wat is het waard?

Het is niet eenvoudig om overal een waarde op te plakken. Feit is dat veel dingen snel hun waarde verliezen. Aan de andere kant moet de andere persoon vaak een flinke prijs neertellen om het betreffende goed opnieuw te kopen. Jullie moeten het dus hebben over een methode voor het waarderen van de inboedel. Daarbij kan je bijvoorbeeld denken aan de waarde die op Marktplaats wordt gehanteerd.

meubels-spullen-verhuizen-bij-scheiding

"Als men er samen niet uitkomt, komt er vaak een taxateur bij kijken. En deze kosten wegen lang niet altijd op tegen de waarde van de inboedel..."

Kom je er samen niet uit?

De hoofdregel is dat er uitgegaan moet worden van de waarde in het economisch verkeer. Als men er samen niet uitkomt, komt er vaak een taxateur bij kijken. En deze kosten wegen lang niet altijd op tegen de waarde van de inboedel…

Laatst kwam ik echter een interessante uitspraak tegen van de Rechtbank Rotterdam (niet gepubliceerd) waarin een andere methode werd gebruikt. Ik zal de casus even schetsen:

In het kader van de echtscheiding verzoekt de vrouw de rechtbank om de bij de man achtergebleven inboedelgoederen te waarderen aan de hand van de afschrijvingslijst van ASR, de inboedelverzekeraar van partijen. Zij heeft een lijst overgelegd van de inboedelgoederen en daarbij de aankoopbewijzen dan wel bankafschriften overgelegd, waaruit de aankoopdatum en het aankoopbedrag van de goederen blijkt.

Partijen zijn het eens over de omvang van de inboedelgoederen en over het tijdstip waarop de goederen zijn gekocht en voor welk bedrag. De man betwist echter de door vrouw gehanteerde afschrijving op de aankoopbedragen, zonder dat hij hiervoor enige onderbouwing geeft. Omdat de vrouw de door haar gestelde dagwaarde van de inboedelgoederen gemotiveerd heeft onderbouwd met de Afschrijvingslijsten wonen ASR van ASR Verzekeringsmaatschappij, gaat de rechtbank hiervan uit. De man heeft ter zitting aangegeven dat hij de inboedelgoederen wil houden. Nu de vrouw zich hierin kan vinden, deelt de rechtbank de inboedelgoederen toe aan de man. De helft van de waarde (afgerond € 5.000) dient hij aan de vrouw te voldoen.Een praktische oplossing voor een praktisch probleem. Het is de vraag of meer mensen dit gaan proberen.

Hulp nodig of vragen over de gevolgen van de verbreking van een relatie of echtscheiding?

Er komt nogal wat kijken bij een echtscheiding. Heb je vragen? Neem geheel vrijblijvend contact op met de specialisten van de sectie familierecht. Wij staan voor je klaar en helpen je graag.

Over de blogger
Anoeska van Ginderen

Anoeska is gespecialiseerd in het familierecht. Zij is zowel advocaat als mediator. Haar praktijk bestaat voornamelijk uit echtscheidingen en de verbreking van samenlevingen.

Meer artikelen van Anoeska van Ginderen
Anoeska van Ginderen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.