Ik ga scheiden, wat nu?

26 apr 2022 Familierecht Anoeska van Ginderen

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

De beslissing om te scheiden heeft nogal wat voeten in aarde. Mensen worden overweldigd door emoties. Die emoties kunnen boosheid, teleurstelling en verdriet zijn, maar scheidende partners kunnen ook opluchting ervaren. Opluchting dat de kogel door de kerk is en er duidelijkheid is. In mijn praktijk zie ik dat alle scheidende mensen in ieder geval een emotie met elkaar delen en dat is onzekerheid. Hoe ziet de toekomst na scheiding eruit? Wat betekent een scheiding voor de kinderen? Hoe moet het vermogen verdeeld worden en heb ik recht op alimentatie of moet ik alimentatie betalen? Wat moet er verder geregeld worden? En hoe ga ik dit allemaal regelen?

De keuze op welke manier je de scheiding gaat regelen, is een van de eerste belangrijke beslissingen die je in dit proces neemt. Het is verstandig om goed na te denken over de vraag welke manier het beste bij jou en bij jouw ex-partner past, omdat deze beslissing veel invloed kan hebben op het verdere verloop van de scheiding. Ik licht de mogelijkheden graag toe.

Ik wil meer weten over familierecht

Mediation

Als mediator begeleid ik de beide scheidende partners bij het overleg over de scheiding. De besprekingen heb ik met beide scheidende partners samen. Tijdens die besprekingen heb ik aandacht voor de emoties, de redenen van en de aanloop naar de scheiding en de communicatie tussen de partners. Ik bespreek wat er allemaal geregeld moet worden en hoe dit geregeld kan worden. Daarbij licht ik toe wat ieders rechten en verplichtingen zijn en waar op gelet moet worden. Ik doe dit op een gestructureerde manier, zodat er voor de partners overzicht ontstaat in de zaken die geregeld moeten worden. Uiteindelijk is het aan de scheidende partners om zelf overal afspraken over te maken. Ik hak geen knopen voor partijen door. Als mediator ben ik neutraal. Ik adviseer partijen niet, maar ik verschaf wel alle informatie die nodig is om goede afspraken te maken. De gemaakte afspraken leg ik vervolgens voor beide partners goed vast.

Het voordeel van mediation is dat op deze manier vaak op kortere termijn afspraken tot stand komen, die door de scheidende partners zelf gemaakt zijn. Daardoor worden de afspraken beter nageleefd en blijven de verhoudingen na scheiding ook beter. Er is meer ruimte voor maatwerk. Dit traject is daarmee vaak ook goedkoper. Omdat ik als mediator neutraal ben, moeten partijen wel goed hun eigen belangen bewaken en zelf hun ‘zegje’ doen.

Eigen advocaat

Het is ook mogelijk dat ieder een eigen advocaat inschakelt. Ook als advocaat kan ik jou bijstaan. Ik luister naar jou en wat jij belangrijk vindt. Daarnaast bespreek ik met jou wat er geregeld moet worden en wat jouw rechten zijn, zodat jij weer een beeld van de toekomst kunt krijgen. Ik streef er ook naar om, met de advocaat van de andere partner, tot afspraken te komen over de echtscheiding. Soms lukt dat niet of maar op een paar onderdelen. In dat geval moet er geprocedeerd worden en zal de rechter beslissingen nemen over de gevolgen van de echtscheiding.

Het voordeel van een eigen advocaat is dat die enkel jouw belang dient. Als advocaat ben ik niet neutraal en kan ik dus, anders dan als mediator, met jou meedenken over jouw wensen, jouw standpunten goed verwoorden en jou adviseren. Dit kan prettig zijn als een van de scheidende partners zich minder opgewassen voelt tegen de ander of minder inzicht in bepaalde zaken heeft, zoals het vermogen of de onderneming. Het nadeel is dat een echtscheiding eerder kan escaleren, waardoor er geen overeenstemming kan worden bereikt. Een procedure bij de rechtbank duurt lang, is kostbaar en heeft vaak een grote negatieve invloed op de verstandhouding tussen de partners. Bovendien is de uitkomst onzeker en wordt de uitkomst vaak minder goed geaccepteerd door een van partijen. Bij de rechtbank is er ook minder ruimte voor maatwerk.

''Als mediator begeleid ik de beide scheidende partners bij het overleg over de scheiding.''

Advies tijdens mediation

Voel je wel voor mediation, maar vind je het fijn dat er iemand is die jou adviseert over jouw wensen belangen in de scheiding? Dan kan ik jou op de achtergrond adviseren tijdens een mediationtraject dat bij een andere mediator loopt. Dit kan op allerlei manieren. Zo kan ik met jou de mediationgesprekken voorbereiden, de stukken bekijken en voor jou nagaan waar jij recht op hebt. Ook kan ik een concept echtscheidingsconvenant beoordelen. Samen bekijken we aan welke begeleiding van mij jij behoefte hebt.

Deze variant combineert uiteraard alle voordelen van mediation en het voordeel van een eigen advocaat, die jou adviseert en jouw belangen vooropstelt. Het brengt wel extra kosten met zich mee, maar in veel gevallen is het goedkoper dan procederen bij de rechtbank.

Oriënterend gesprek

Mijn collega Anouk Hansma en ik kunnen jou dus tijdens de scheiding op allerlei manieren van dienst zijn. Wil je graag overleggen welke manier het beste bij jou past en wat wij voor jou kunnen betekenen? Maak dan een afspraak voor een oriënterend gesprek met een van ons.

Ik wil een afspraak maken

Over de blogger
Anoeska van Ginderen

Anoeska is gespecialiseerd in het familierecht. Zij is zowel advocaat als mediator. Haar praktijk bestaat voornamelijk uit echtscheidingen en de verbreking van samenlevingen.

Meer artikelen van Anoeska van Ginderen
Anoeska van Ginderen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.