Let op: pas je testament aan als je wilt gaan scheiden!

20 mrt 2023 Familierecht Anoeska van Ginderen

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

Als je eenmaal de beslissing hebt genomen om te gaan scheiden, moet er veel geregeld worden. Het laten opstellen of wijzigen van een testament is dan vaak niet het eerste waaraan gedacht wordt. Dat dit wel van groot belang kan zijn, wordt onderschreven door een spraakmakende zaak die je vast wel voorbij hebt zien komen in de media. Ik vertel je graag hoe het zit.

Ik wil meer weten over familierecht

Testamentaire uitsluitingsgrond

In 2004 is een Nederlandse volkszanger overleden. In zijn testament heeft hij zijn echtgenote en kinderen tot erfgenamen benoemd. Zijn testament bevat wel een uitsluitingsgrond, inhoudende dat zijn echtgenote geen erfgenaam zal zijn als ten tijde van zijn overlijden tussen hen een echtscheidingsprocedure in rechte aanhangig is.

In kort geding vordert dochter haar moeder te verbieden zich te afficheren als erfgenaam. De voorzieningenrechter oordeelt dat de weduwe van de volkszanger geen erfgenaam is op grond van zijn testament. Voldoende aannemelijk is namelijk dat ten tijde van zijn overlijden tussen hen nog een echtscheidingsprocedure liep.

Toch mag de weduwe van de volkszanger zich voorlopig erfgenaam blijven noemen. De beoordelingen van de vorderingen van dochter horen niet thuis in een kortgedingprocedure, maar in een bodemprocedure.

Zo lang de echtscheiding nog niet is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand ben je volgens de wet als echtgenoten nog erfgenaam van elkaar. Heb je wel een testament, dan is het de vraag of jouw aanstaande ex-echtgenoot met naam en toenaam staat genoemd én of er een uitsluitingsgrond in het testament is opgenomen, zoals in bovenstaande zaak het geval was. De Nederlandse volkszanger was nog steeds getrouwd, maar door de uitsluitingsgrond in zijn testament was zijn echtgenote geen erfgenaam meer.

Dus denk je erover om te gaan scheiden of zijn jullie hier al mee bezig? Lees dan je testament nog eens na en win advies in. Past de inhoud nog wel bij jouw wensen? Heb je geen testament, dan is het ook raadzaam om advies in te winnen. Dit geldt natuurlijk ook als je al gescheiden bent en bepaalde zaken wenst te regelen in afwijking van de wettelijke regeling.

"Zo lang de echtscheiding nog niet is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand ben je volgens de wet als echtgenoten nog erfgenaam van elkaar."

Hulp nodig of vragen over een echtscheiding of de afwikkeling van een nalatenschap en erfrecht?

Heb jij vragen over een scheiding of de afwikkeling van een nalatenschap? Wil je dat alles goed geregeld wordt? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met onze familie- en erfrecht advocaten. AK Advocaten in Etten-Leur staat voor je klaar met al je vragen over erfrecht en familierecht.

Ik ga contact opnemen

Over de blogger
Anoeska van Ginderen

Anoeska is gespecialiseerd in het familierecht. Zij is zowel advocaat als mediator. Haar praktijk bestaat voornamelijk uit echtscheidingen en de verbreking van samenlevingen.

Meer artikelen van Anoeska van Ginderen
Anoeska van Ginderen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.