Fietshelm: voorkomen beter dan genezen!

04 jan 2017 Letselschaderecht Astrid van Tilburg

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
Vanaf 1 januari 2017 is rijden zonder helm op een speed pedelec uit den boze. Speed pedelecs zijn elektrische fietsen die heel hard kunnen. Een 'normale' elektrische fiets (e-bike) haalt tot 25 kilometer per uur, met een speed pedelec kun je wel tot 45 kilometer per uur fietsen. Speed pedelecs zijn zo snel, dat Europa heeft bepaald dat ze vanaf 1 januari 2017 in de categorie 'bromfiets' vallen. Wie vanaf 1 januari 2017 op een speed pedelec rondrijdt, is daarom ook verplicht een helm op te zetten.

Eigen norm voor speed pedelec

Wat voor soort helm moet een speed pedelecberijder dan dragen? Die vraag heeft tot de nodige discussie geleid. Een gewone fietshelm is onvoldoende: de snelheid van de speed pedelec is daarvoor simpelweg te hoog. Alternatief is een bromfietshelm. Maar een bromfietshelm heeft ook nadelen, die is onpraktisch (lees: te warm om mee te fietsen). Bovendien zou het niet bij de fietscultuur van Nederland passen en nieuwe gebruikers van speed pedelecs afschrikken. Een plicht om een 'normale en gangbare' fietshelm te dragen, zou voldoende moeten zijn. De discussie heeft resultaat gehad: er is een eigen norm voor een speed pedelec-helm. De speciale pedelec-helm, is een kruising tussen een brommerhelm en een fietshelm. Hij is echter lichter dan een bromfietshelm. Helaas zijn deze helmen niet per 1 januari leverbaar. Dat komt omdat de specificaties pas in augustus bekend werden gemaakt. Dat was veel te laat voor fabrikanten. Half februari komen de eerste exemplaren pas op de markt.

Nog meer veranderingen

De helmplicht is niet het enige dat verandert voor speed pedelec-berijders. De speed pedelec moet tevens een geel brommerplaatje gaan voeren. Daarnaast moeten speed pedelecberijders binnen de bebouwde kom verplicht op de rijbaan gaan rijden, net als bromfietsers.

Verplichte helmplicht

Ik vind, net als mijn collega Ferda van Benthem, een verplichte helmplicht voor speed pedelec-berijders niet ver genoeg gaan. Laat ook “gewone” e-bike-berijders verplicht een helm dragen. En wat te denken van kinderen: laat ook hen – zeker zij die nog geen 12 jaar zijn ‑ een fietshelm dragen. Gebruik van een helm kan helpen in de strijd tegen het groeiend aantal doden en gewonden onder fietsers. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen! Fotocredits: biker3 / Fotolia

Over de blogger
Astrid van Tilburg

Astrid werkt sinds oktober 2015 als jurist bij de sectie Letselschade van AK Advocaten.

Meer artikelen van Astrid van Tilburg
Astrid van Tilburg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.