€50.000 smartengeld toegekend aan slachtoffer in de strafprocedure tegen de verdachte

08 mrt 2018 Letselschaderecht Ine Dilven

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
In letselschadeland zijn de belangenbehartigers van slachtoffers al jaren van mening dat smartengeldvergoedingen in Nederland te laag zijn. Rechters kennen bedragen toe die naar onze mening geen recht doen aan de situatie van het slachtoffer. Dinsdag 6 maart ging de rechtbank Breda voor het eerst tegen deze trend in: ze kenden de verzochte €50.000 smartengeld toe aan een cliënte van mij. In dit blog leest u meer hierover.

Hoe Nederlandse rechters smartengeld begroten

Vaak begroten rechters smartengeld aan de hand van uitspraken van collega rechters, die gepubliceerd worden in de smartengeldgids. De rechter vergelijkt zaken om op die manier een vergoeding vast te stellen die in lijn is met eerdere enigszins vergelijkbare uitspraken. Het verdriet, de pijn en het leed van ieder slachtoffer is echter uniek. Ieder slachtoffer reageert op zijn/haar eigen manier. Het persoonlijke verhaal van het slachtoffer en het gevoel wat daaruit volgt is naar mijn mening het belangrijkste om een smartengeldvergoeding goed te onderbouwen.

Zaak slachtoffer ernstig geweldsmisdrijf

Dat het persoonlijke verhaal van het slachtoffer van groot belang is, blijkt wel uit een recente zaak die ik heb behandeld. Mijn cliënte is slachtoffer van een ernstig geweldsmisdrijf. Ze heeft ernstig letsel opgelopen en zal hiermee verder door het leven moeten. Meer informatie over deze zaak vindt u in de dit nieuwsbericht.

Focus op smartengeldvergoeding

In de strafprocedure tegen de verdachte heb ik namens cliënte een vergoeding gevraagd van de materiële schade maar met name hebben we ons gericht op te smartengeldvergoeding. De vordering heb ik samen met cliënte zo goed mogelijk onderbouwd met foto's en medische stukken. We hebben alle persoonlijke omstandigheden voor de rechters goed op een rij gezet. Het belangrijkste was echter dat cliënte haar gevoelens goed moest verwoorden voor de rechters die de zaak moesten beoordelen. Het uitgebreide spreekrecht van slachtoffers van misdrijven heeft in deze zaak een belangrijke rol gespeeld. De dochters van mijn cliënte hebben op indrukwekkende wijze het verhaal van hun moeder in de strafprocedure voorgelezen. Je kon een speld horen vallen.

Forse vergoeding smartengeld

De positie van slachtoffers van misdrijven is echt verbeterd sinds de invoering van het uitgebreide spreekrecht. Het heeft er in de zaak van cliënte voor gezorgd dat de advocaat van verdachte zich moeilijk kon verweren tegen de vordering tot vergoeding van smartengeld. De rechtbank heeft een, naar Nederlandse maatstaven, fors bedrag aan smartengeld toegekend. Samen met mijn collega’s hoop ik dat dit het begin is van een trend waarin slachtoffers meer rechtvaardige smartengeldvergoedingen krijgen! Fotocredits: peshkova / Fotolia

Over de blogger
Ine Dilven

Ine werkt sinds 2002 bij AK advocaten. Ze begon op de sectie ondernemingsrecht, waar ze veel heeft geprocedeerd en onderhandelingservaring heeft opgedaan. Ook hield Ine zich toen al bezig met het aansprakelijkheidsrecht en het strafrecht.

Meer artikelen van Ine Dilven
Ine Dilven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.