Geen mondkapje, geen loon.. Terecht of niet?

22 jan 2021 Arbeidsrecht Esther Evenblij

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

Een chauffeur/bezorger van een banketbakkerij uit Bilthoven, die weigert om een mondkapje te dragen, mag pas weer aan het werk op het moment dat hij zijn mondkapje draagt. Ook mag de banketbakkerij de betaling van zijn loon tot die tijd opschorten, zo heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland op 13 januari 2021 in een kort geding bepaald.

Mondkapjesplicht

Sinds 2014 werkt de werknemer voor de banketbakkerij. Op 13 oktober vorig jaar laten de eigenaren van de banketbakkerij het personeel weten dat vanaf dat moment een mondkapje dragen op het werk verplicht is. De werknemer weigerde dit te doen, waarna zijn loonbetaling werd opgeschort en de werknemer op non-actief werd gesteld. De werknemer is het hier niet mee eens en start een spoedprocedure (kort geding). Volgens de werknemer zorgt het dragen van een mondkapje voor veel hinder tijdens zijn werk en daarnaast kan hij voldoende afstand houden van collega’s, waardoor het dragen van een mondkapje in zijn functie niet nodig is. 

Instructierecht

De banketbakkerij beroept zich op artikel 7:660 BW, het zogenaamde instructierecht van werkgever. Op basis van het instructierecht is werknemer verplicht zich te houden aan de voorschriften die werkgever opstelt. 

Hoewel over de effectiviteit van het mondkapje wordt getwist, is het volgens de voorzieningenrechter een maatschappelijk aanvaard middel. Het dragen van een mondkapje gedurende de coronapandemie kan volgens de rechter bijdragen aan de veiligheid en gezondheid. Deze verplichting mag de banketbakkerij dan ook opleggen. Daarnaast heeft de werkgever een bedrijfsbelang, omdat werknemers bij ziekte of quarantaine doorbetaald moeten worden. Het dragen van een mondkapje kan daarbij helpen. De banketbakkerij hoeft geen onderscheid te maken tussen verschillende functies, omdat een mondkapjesregel alleen effectief kan zijn als iedereen zich eraan houdt. 

Geen loon

Het loon van werknemer mag de banketbakkerij dus opschorten. Ook mag de werkgever hem de toegang tot het werk ontzeggen zolang hij weigert een mondkapje te dragen. 

Terecht of niet?

Wat mij betreft dient het belang van werknemer hier te wijken voor het algemene belang van werkgever. Wat vindt u?

Let erop dat de maatregel nooit langer mag duren dan de periode waarover een werknemer weigert zich aan de maatregel te houden. Wanneer werknemer de dag na de uitspraak aangeeft zich aan de instructie van werkgever te houden, zal hij weer op het werk toegelaten moeten worden en zal zijn loon weer betaald moeten worden. 

Heeft u advies nodig of andere coronagerelateerde vragen? Neem gerust contact met mij op!

Over de blogger
Esther Evenblij

Esther werkt vanaf september 2020 bij de sectie Arbeidsrecht van AK Advocaten, sinds maart 2022 als advocaat. Esther werkt zowel voor werkgevers als voor werknemers.

Meer artikelen van Esther Evenblij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.