Gescheiden ouders en vervangende toestemming voor vakantie: hoe zit het op dit moment?

05 jul 2021 Familierecht Anoeska van Ginderen

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

Met de zomervakantie in aantocht dromen veel mensen van een zonnige vakantie in het buitenland. Voor gescheiden ouders betekent dit dat zij – als zij samen met de kinderen op vakantie willen – toestemming nodig hebben van de (andere) gezaghebbende ouder. In de praktijk zorgt dit geregeld voor problemen. Als de andere ouder zijn/haar toestemming niet verleent, kan vervangende toestemming aan de rechter gevraagd worden.

Recente uitspraken

Het is natuurlijk altijd afwachten hoe dergelijke procedures uitpakken, maar in tijden van corona is er wel een lijn te ontdekken in de rechtspraak. Vanaf maart 2020 zijn er namelijk flink wat van dit soort procedures gevoerd. Hieronder vind je een overzicht van een aantal van deze procedures met daarbij de beslissing van de rechter.

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 04-08-2020, ECLI:NL:GHARL:2020:6195
Vader kan niet worden gehouden aan de afspraak in het ouderschapsplan en aan de (op voorhand) gegeven toestemming: ook familiebezoek aan code-oranjeland (Indonesië) moet worden getoetst aan reisadvies van Buitenlandse Zaken.

Rechtbank Oost-Brabant 31-07-2020, ECLI:NL:RBOBR:2020:3786
Vader krijgt geen toestemming voor een vlucht met zijn kinderen naar Genève: reis per vliegtuig brengt risico’s mee. Dit is niet in hun belang en de kinderen hebben verklaard dat zij het zelf ook eng vinden.

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 10-07-2020, ECLI:NL:GHARL:2020:6092
Vader krijgt geen vervangende toestemming om met de kinderen naar zijn ouders in Portugal te reizen: voor het gebied waar de reis naar toe gaat, geldt code oranje.

Rechtbank Rotterdam 13-07-2020, ECLI:NL:RBROT:2020:6917
Pleegouders krijgen vervangende toestemming voor vakantie met kinderen naar Frankrijk, maar op voorwaarde dat het advies code groen of geel blijft.

Rechtbank Overijssel 24-07-2020, ECLI:NL:RBOVE:2020:2560 en Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 31-07-2020 ECLI:NL:GHARL:2020:6425
Eerste aanleg: toestemming om kinderen te laten reizen naar Curaçao (code geel), waar vader woont. Het is belangrijk dat ze elkaar kunnen zien na lange periode zonder fysiek contact. Hoger beroep: onder de huidige omstandigheden, in onderlinge samenhang bezien, is het hof van oordeel dat sprake is van zodanige zwaarwegende omstandigheden dat in verband met de belangen van de kinderen nakoming van de zorgregeling door middel van een vakantie in Curaçao op dit moment in redelijkheid niet kan worden gevergd. Het is begrijpelijk dat de vader na lange tijd weer fysiek contact met zijn kinderen wenst, maar de andere belangen van de kinderen dienen onder deze omstandigheden te prevaleren.

Rechtbank Oost-Brabant 17-07-2020, ECLI:NL:RBOBR:2020:3616
Ouders met (gezamenlijk) gezag mogen in principe zelf beslissen waar en hoe de tijd met kinderen wordt ingevuld. Toestemming voor campingreis naar Frankrijk (code geel).

Rechtbank Den Haag 17-07-2020, ECLI:NL:RBDHA:2020:6694
Afwijzing verzoek vervangende toestemming vakantie naar Italië (code geel) in combinatie met gezondheid minderjarige, die tot risicogroep COVID-19 hoort.

Rechtbank Rotterdam 31-03-2020, ECLI:NL:RBROT:2020:5035
Mits reisadvies Buitenlandse Zaken wordt aangepast naar geel of groen wordt aan moeder (voorwaardelijke) toestemming verleend voor vakantie met kinderen naar Turkije.

Hoe zit het in 2021 met vervangende toestemming voor vakantie?

Tot voor kort was het advies van de Rijksoverheid:

Blijf in Nederland, ga niet op reis en boek geen reizen. Elke buitenlandse reis verhoogt de kans op verspreiding van het coronavirus. Moet u toch naar het buitenland, bijvoorbeeld vanwege een (aanstaand) sterfgeval, dan moet u daarna tien dagen in quarantaine.

Inmiddels is dit advies gewijzigd in:

U kunt op vakantie naar landen met een groen of geel reisadvies.

De verwachting is dan ook dat ouders op dit moment vervangende toestemming kunnen verkrijgen voor vakantie met de kinderen naar een gebied waarvoor code groen of geel geldt, als er geen sprake is van eventuele andere zwaarwegende factoren. Voor code oranje zal dit, net als in 2020, een stuk lastiger zijn.

Conclusie

Heb je naar aanleiding van dit blog vragen over vervangende toestemming voor vakantie? Neem dan nu contact met ons op. Wij staan voor je klaar en helpen je graag!

Neem contact op

Over de blogger
Anoeska van Ginderen

Anoeska is gespecialiseerd in het familierecht. Zij is zowel advocaat als mediator. Haar praktijk bestaat voornamelijk uit echtscheidingen en de verbreking van samenlevingen.

Meer artikelen van Anoeska van Ginderen
Anoeska van Ginderen - Familierechtadvocaat

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.