Vorige week heeft Breda de zogenaamde
Retaildeal getekend. Wat betekent dit voor de detailhandel in Breda?
Toekomstbestendige detailhandel
Met de Retaildeal bindt de gemeente Breda zich aan de landelijke
Retailagenda, die in maart van dit jaar is vastgesteld. De Retailagenda formuleert uitgangspunten voor een toekomstbestendige detailhandel en vitale winkelgebieden.
Steeds meer consumenten doen hun aankopen online. Hierdoor is steeds minder winkelvloeroppervlak nodig en ontstaat een overcapaciteit van vierkante meters detailhandel in de steden. Dat betekent dat er keuzes moeten worden gemaakt. Als je alles verdedigt, verdedig je niks. Kiezen voor een aantrekkelijke binnenstad betekent dus ook dat detailhandel in een minder perspectiefvol gebied misschien moet worden losgelaten.
Transformatie van minder kansrijke gebieden
De minder kansrijke gebieden met een overcapaciteit aan winkelareaal kunnen dan bijvoorbeeld getransformeerd worden naar een andere bestemming zoals wonen of recreatie. Dit kan en mag uiteraard niet zo van de ene op de andere dag worden geregeld, maar bij het al dan niet toestaan van nieuwe ontwikkelingen of afwijkingen van het bestemmingsplan zal een dergelijke afweging wel steeds worden gemaakt door de gemeente Breda.
Verder noemt de Retailagenda nog enkele concrete afspraken die de gemeenten maken, zoals het mogelijk maken van nieuwe winkelconcepten in de binnenstad. Ook is afgesproken om de regeldruk in de detailhandel te verminderen.
Politieke keuzes
In de praktijk blijkt echter nu al dat niet alle gemeenten de afspraken en uitgangspunten hetzelfde uitleggen: waar Amsterdam de reclamebelasting per 1 januari 2016 waarschijnlijk
afschaft in het kader van lastenverlichting, wordt deze
in Breda juist ingevoerd met ingang van 2016 om de binnenstad vitaal te kunnen houden.
Zo blijkt maar weer dat niet alle doelen verenigbaar zijn en dat er continu politieke keuzes moeten worden gemaakt. Ik ben benieuwd hoe Breda deze handschoen oppakt en of het lukt een toppositie als winkelstad te behouden. De toekomst gaat het leren.