Gezond het nieuwe jaar in!?

05 jan 2015 Letselschaderecht Ferda van Benthem

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
De kerstboom is opgeruimd, de koelkast is leeg gegeten en het abonnement bij de sportschool is afgesloten om de extra kilo’s er zo snel mogelijk weer af te sporten. Dat lijkt een prima start van een nieuw jaar! Toch is het niet vanzelfsprekend dat een nieuw jaar wordt gestart met een opgeruimd huis en goede voornemens. En daarmee doel ik op de slachtoffers die tijdens de jaarwisseling letsel oplopen als gevolg van een ongeval met vuurwerk.

Vuurwerkslachtoffers

Tijdens de jaarwisseling van 2013-2014 zijn er 700 slachtoffers behandeld op de SEH-afdeling van een ziekenhuis. Uit recent onderzoek door de NOS blijkt, dat er tijdens de jaarwisseling 2014-2015 574 slachtoffers zijn behandeld.  Landelijk gezien een daling van het aantal slachtoffers met vuurwerkletsel. Ook in West-Brabant is er sprake van een daling. In het Amphia Ziekenhuis in Breda zijn er ook ten opzichte van vorig jaar minder mensen met vuurwerkletsel behandeld.

Maatregelen overheid

De overheid heeft een aantal maatregelen getroffen om de overlast door vuurwerk te beperken. Zo mocht men bijvoorbeeld afgelopen jaarwisseling pas vanaf 31 december 18.00 uur vuurwerk afsteken. Of dit de reden is dat er minder mensen letsel hebben opgelopen vraag ik mij af. Uiteraard is het goed om te horen dat het aantal slachtoffers is afgenomen.

Aansprakelijkheid

Wat mij als letselschadeadvocaat interesseert zijn de gevallen waarin het slachtoffer letsel door vuurwerk oploopt door toedoen van een ander. Kan die ander dan voor de schade als gevolg van dat letsel aansprakelijk worden gehouden? Het antwoord op deze vraag is bevestigend. Een ander kan aansprakelijk zijn voor de schade. Toch staat de aansprakelijkheid niet zo maar vast. Iedereen weet dat er aan de verkoop of het gebruik van vuurwerk risico’s zijn verbonden. De verkoop of het gebruik van vuurwerk op zich is ook niet onrechtmatig. Dat is wel het geval als de persoon die het vuurwerk verkoop of afsteekt wist of had behoren te weten dat de kans op schade zo groot was dat hij zich naar maatstaven van zorgvuldigheid van zijn gedrag (het verkopen of afsteken van vuurwerk) had moeten onthouden. Dit is nog niet zo eenvoudig aan te tonen. Niet zelden zal er tijdens de jaarwisseling al de nodige drank zijn genuttigd. Dit kan tot gevolg hebben dat het slachtoffer zelf ook iets te verwijten valt. Mocht dat het geval zijn, dan kan het slachtoffer het deksel op zijn neus krijgen. Het slachtoffer zal (een gedeelte van) zijn schade dan zelf moeten dragen.

Over de blogger
Ferda van Benthem

Ferda is sinds 1990 advocaat letselschaderecht. Daarnaast is zij mediator. Ferda werkt vrijwel uitsluitend voor slachtoffers. Met haar 30 jaar ervaring is zij gepokt en gemazeld in de wereld van verzekeraars en rechtbanken.

Meer artikelen van Ferda van Benthem
ferda van benthem

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.