De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van 2017 wederom gegroeid. De consumenten durven weer meer te besteden. Het aantal faillissementen is in 2016 ten opzichte van het hoogtepunt in 2013 bijna gehalveerd. Dit positieve nieuws staat in schril contrast met het recente nieuws over Blokker Holding. Bekende (grote) winkel(keten)s zijn uit het straatbeeld verdwenen of hebben een doorstart gemaakt. Benieuwd hoe u als ondernemer uit een “vijf voor twaalf” situatie kunt ontsnappen? Lees dan verder.
Groeiende economie
Vorig kwartaal was het twaalfde kwartaal op rij dat de economie groeit. In het eerste kwartaal van 2017 is de Nederlandse economie gegroeid met 0,4%. Door consumenten werd vooral meer uitgegeven in de horeca, aan kleding en elektronische apparaten. Een prettige bijkomstigheid van deze langdurige economische groei is dat er meer banen zijn dan ooit.
Dalend aantal faillissementen
Dat de economie groeit is te merken aan een dalend aantal faillissementen. Dit is uiteraard goed nieuws voor de ondernemers. Als gevolg van de crisis steeg vanaf 2009 het aantal faillissementen explosief. In 2013 werd een recordaantal faillissementen uitgesproken van 12.306 waarvan 8.376 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken). In 2014 werd voor het eerst na jaren weer een daling (+/- 20% ten opzichte van 2013) van het aantal faillissementen ingezet. Ook in 2015 en 2016 nam het aantal faillissementen met ongeveer 20% af ten opzichte van het voorgaande jaar.
[caption id="attachment_8245" align="alignnone" width="700"]
Bron: CBS[/caption]
Bekende ketens geraakt door recessie
Dit positieve nieuws staat in schril contrast met het nieuws over Blokker Holding. Na de sluiting van vele winkels en een grote ontslagronde blijven er circa 400 Blokker vestigingen over. Marskramer zal als franchiseformule verder gaan.
De recessie heeft zijn sporen achtergelaten in de retail. In de afgelopen jaren zijn een aantal grote (online)winkel(keten)s failliet verklaard. Dit zijn onder andere V&D, Phone House, Charles Vögele, MS Mode, McGregor Fashion Group, Unlimited Sports Group (moederbedrijf van Perry Sport en Aktiesport), Dolcis, Invito, Manfield, Scapino, Dixons, Miss Etam, Promiss, Schoenenreus (2x), Mexx, Halfords, Neckermann.com, Free Record Shop (2x) en OAD.
In een aantal faillissementen kon al dan niet in afgeslankte vorm een doorstart worden gerealiseerd. Er zijn echter ook een aantal winkels verdwenen uit het straatbeeld. De franchisevestigingen bleven veelal buiten schot. Nieuwsgierig hoe het nu met deze bedrijven gaat? Op
Nu.nl vindt u een overzicht van winkelketens die de afgelopen jaren failliet gingen en de huidige stand van zaken.
“Vijf voor twaalf” situatie
Met de aankondiging van de sluiting van 200 winkels van Blokker en Marskramer en de plannen voor de verkoop van de zusterbedrijven Intertoys, Maxi Toys, Xenos, Big Bazar en Leen Bakker, blijkt maar weer dat (grote) retailers het (nog) zwaar hebben na de recessie om de veranderingen in de markt te boven te komen. Gaan de (grote) concerns het redden? En gaan de merken die de afgelopen jaren een doorstart hebben gemaakt het ook redden? Ik hoop het! Eén ding weet ik zeker: 2017 belooft in ieder geval een spannend jaar te worden!
Wilt u als ondernemer tijdig aan een “vijf voor twaalf situatie” ontsnappen? Neem dan contact op met de sectie ondernemingsrecht van AK Advocaten. Wij kunnen samen met u de mogelijkheden bekijken. Wanneer blijkt dat een faillissement onvermijdelijk is, kan samen met u naar de mogelijkheden van een doorstart worden gekeken. Het sleutelwoord van een succesvolle doorstart is immers een tijdige, financieel goed onderbouwde voorbereiding.
Fotocredits: fotomek / Fotolia