Een helmplicht voor de elektrische fiets?

17 jul 2021 Letselschaderecht Suzanne van Reedt Dortland

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

Nu de scholen weer zijn begonnen, valt het mij op dat de straten voller zijn met allerlei soorten vervoersmiddelen. Je ziet vooral veel meer elektrische fietsen. Maar de ene elektrische fiets is de andere niet. En de snelheidsverschillen zijn groot. En dat is niet goed te zien aan de buitenkant. In mijn letselschadepraktijk bij AK advocaten zie ik steeds vaker ongelukken met ernstig hersenletsel. Wordt het niet tijd voor een helmplicht?

Verschillende soorten elektrische fietsen

Er zijn veel verschillende soorten (elektrische) fietsen. Je hebt fietsen met elektrische ondersteuning tot 25 km/u. Maar daarnaast heb je ook een speed-pedelec die maar liefst tot 45 km/u gaat. Ook is er de volledig elektrische fiets. Met deze fiets hoef je niet mee te trappen om ondersteund te worden. Hiervan heb je verschillende uitvoeringen in snelheid. Tot 25 km/u of zelfs harder dan 25 km/h. Maar, hoe kun je aan de buitenkant het verschil zien? Ik vind het lastig. Dat vind ik op de fiets, maar ook als ik met de auto rijd. Zelf heb ik het al vaak ervaren dat een fietser er sneller is dan dat ik dacht.

Meer elektrische voertuigen op de weg

Er zijn steeds meer elektrische voertuigen op de weg bijgekomen de afgelopen jaren. Zo zie je in sommige steden de Segway waar de toeristen gebruik van maken, maar ook de elektrische step en elektrische bakfiets. Officieel mag je met de elektrische step in Nederland nog steeds niet de openbare weg op. En dat is gek, want ga je de grens over naar Duitsland dan mag dat weer wel. Maar in Duitsland dragen de meeste fietsers weer wel een helm.

Helmplicht is beperkt in Nederland

Goed ingeburgerd is dat je op een snorfiets geen helm hoeft te dragen en op een brommer wel. Maar voor welke fiets geldt er een helmplicht? Dat is afhankelijk van de snelheid (en vermogen) van de fiets. En als we het over de elektrische fietsen hebben, ben je alleen verplicht om een helm te dragen op de speed-pedelec. Terwijl je met een beetje fiets met trapondersteuning makkelijk 27 tot 30 km/u kunt gaan als je mee trapt. Maar ook op een racefiets en MTB ga je snel. Ook voor deze fietsen is er in Nederland geen helmplicht. De meningen of je een helm moet verplichten, lopen al lange tijd uiteen.

Beeld vanuit de letselschadepraktijk

Bij een gewone fiets kan je vervelend terecht komen, maar op een elektrische fiets ga je een stuk sneller waardoor de klap bij een aanrijding vaak fors is. Het dragen van een goede helm kan de schade beperken. Voor de speed-pedelecs zijn speciale helmen ontwikkeld gezien de hogere snelheid.

In mijn letselschadepraktijk zie ik helaas steeds vaker dat fietsers ernstig hoofd/hersenletsel hebben door een ongeluk. Ernstig hersenletsel heeft een enorme impact op iemands leven en dat van de omgeving. Als letselschade advocaat begeleid ik niet alleen de afwikkeling van de schade, maar maak ik me ook hard om iemand voor zover mogelijk zijn leven voor het ongeval terug te geven.

Heeft u hulp nodig bij letselschade?

De sectie letselschaderecht helpt u verder wanneer u advies nodig heeft bij letselschade na een fietsongeluk. Neem vrijblijvend contact met ons op. Onze specialisten staan voor u klaar!

Neem contact op

Over de blogger
Suzanne van Reedt Dortland

Suzanne werkt sinds 2012 bij AK Advocaten. Zij is gespecialiseerd in het aansprakelijkheidsrecht, in het bijzonder in letsel- en overlijdensschade.

Meer artikelen van Suzanne van Reedt Dortland
Suzanne van Reedt Dortland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.