Het is weer druk op de weg, let op fietsers en voetgangers!

12 okt 2021 Letselschaderecht Suzanne van Reedt Dortland

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

Ieder jaar worden honderdduizenden Nederlanders het slachtoffer van een verkeersongeval. Fietsers of voetgangers zijn extra kwetsbaar. Als zij betrokken raken bij een ongeluk met een auto of brommer, lopen zij meer risico op ernstig letsel. Omdat de laatste tijd veel overheidsmaatregelen zijn versoepeld, is het weer flink drukker op de weg dan gedurende de lockdown. Extra oppassen dus! Gelukkig worden fietsers en voetgangers in Nederland goed beschermd door de wet.

Auto is bijna altijd aansprakelijk

Als er een ongeluk plaatsvindt tussen een motorvoertuig en een fietser/voetganger, is artikel 185 Wegenverkeerswet van toepassing. De bestuurder van het motorvoertuig is dan aansprakelijk voor de schade van de fietser/voetganger. Dit is alleen anders wanneer er sprake is van overmacht aan de kant van de automobilist.

Overmacht automobilist?

In dat geval moet de automobilist bewijzen dat er sprake was van overmacht. Maar dit wordt pas aangenomen als de automobilist geen verwijt kan worden gemaakt voor het ontstaan van het ongeluk óf als de fout van de fietser zo onwaarschijnlijk was dat hij daarmee geen rekening hoefde te houden. In de praktijk is hier vrijwel nooit sprake van. Ook niet als een fietser bijvoorbeeld door rood rijdt. Een automobilist moet hier rekening mee houden.

Schadevergoeding

Is er geen sprake van overmacht? Dan staat de aansprakelijkheid van de automobilist vast, en heeft de fietser/voetganger recht op schadevergoeding. Is de fietser/voetganger een kind jonger dan 14 jaar? Dan moet de schade altijd volledig worden vergoed.

Bij een fietser/voetganger ouder dan 14 jaar is het uitgangspunt dat minimaal 50% van de schade moet worden vergoed, ook bij een verkeersfout van de fietser. Vaak lukt het om een hogere schadevergoeding te krijgen, omdat een verkeersfout van een auto zwaarder weegt dan die van een fietser. En omdat de gevolgen voor de fietser fors kunnen zijn.

Hulp nodig?

Heb je als fietser of voetganger een ongeluk gehad? En was hier een auto of brommer bij betrokken? Neem dan contact op met AK advocaten. Wij helpen je graag.

Contact opnemen

Over de blogger
Suzanne van Reedt Dortland

Suzanne werkt sinds 2012 bij AK Advocaten. Zij is gespecialiseerd in het aansprakelijkheidsrecht, in het bijzonder in letsel- en overlijdensschade.

Meer artikelen van Suzanne van Reedt Dortland
Suzanne van Reedt Dortland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.