Het recht op schadevergoeding voor materiële schade

26 nov 2013 Letselschaderecht Jolanda Broeders

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
Als je slachtoffer bent geworden van een ongeval, bijvoorbeeld een verkeersongeval of een bedrijfsongeval, of een medische misser heb je recht op vergoeding van schade, zodra de aansprakelijkheid rond is. In deze blog zal ik vertellen over het recht op schadevergoeding voor materiële schade.

Wat is materiële schade?

Naast smartengeld heb je als slachtoffer – als de aansprakelijkheid erkend is – recht op vergoeding van de materiële schade. Dit is de schade die je daadwerkelijk in jouw portemonnee voelt. Je kunt daarbij in eerste instantie denken aan de fiets die bij het ongeval kapot is gegaan of aan kleding en een mobiele telefoon die stuk zijn gegaan. Veelal wordt er in dat verband dan een expert ingeschakeld die gaat kijken wat de dagwaarde is. Die waarde zul je dan uiteindelijk vergoed krijgen. Het kan (voor het bewijs) helpen als je nog over aankoopnota’s en dergelijke beschikt, maar ook zonder dat die beschikbaar zijn zal de verzekeraar die schadeposten gewoon moeten vergoeden.

Ziekenhuiskosten

Loop je bij een ongeval ernstig letsel op, dan zul je sowieso naar het ziekenhuis moeten. Wordt een slachtoffer opgenomen in het ziekenhuis, dan zullen de familieleden (hopelijk) op bezoek komen en die maken dan dus de nodige reiskosten. Als het om heel gecompliceerd letsel gaat, dan kan het best voorkomen dat iemand die in Den Bosch woont, uiteindelijk in Rotterdam wordt opgenomen. Voor de familieleden zijn dat aardig wat reiskosten. Op dit moment wordt in letselschadeland € 0,24 per kilometer vergoed.

Standaard: € 28,00 per dag

Voor iedere dag dat je in het ziekenhuis ligt, krijg je ook een standaardbedrag voor materiële schade. Dat bedrag is nu € 28,00 per dag. Immers, als je in het ziekenhuis ligt, dan zul je vaak een nieuwe pyjama nodig hebben of komt het bezoek met bloemen. Dat moet allemaal betaald worden, evenals de huur van de tv in het ziekenhuis. Het bedrag van € 28,00 is een standaardbedrag. Alleen als je met behulp van bonnetjes kunt aantonen dat jij als slachtoffer meer kosten hebt gemaakt dan die € 28,00 per dag zul je een hoger bedrag vergoed krijgen. In de praktijk merk ik dat de kosten echt wel gedekt worden door die € 28,00 per dag.

Richtlijnen Letselschaderaad

De hiervoor genoemde reiskostenvergoeding en de zogenaamde ‘ziekenhuisdaggeldvergoeding’ zijn allemaal opgenomen in de richtlijnen van de Letselschaderaad. De richtlijnen worden voorbereid door de Commissie Normering van de Letselschaderaad. Ik zit zelf in die commissie en behartig de belangen van slachtoffers. In de Commissie Normering zijn uiteraard ook de verzekeraars vertegenwoordigd. De verzekeraars en de mensen die aan slachtofferszijde werken proberen gezamenlijk tot richtlijnen te komen waardoor de schadevergoeding voor materiële schade wat gemakkelijker kan worden vastgesteld. Toch blijft er nog genoeg ruimte voor discussie over. Er zijn namelijk ook niet alledaagse schadeposten. Lees hierover meer in mijn blog over bijzondere schadeposten.

Over de blogger
Jolanda Broeders

Jolanda werkt sinds 1995 bij AK Advocaten. Haar praktijk bestaat volledig uit letselschadezaken.

Meer artikelen van Jolanda Broeders
Jolanda Broeders

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.