“Hij doet niets hoor!” Wat kun je doen als je schade lijdt door een hond

03 feb 2015 Letselschaderecht AK Advocaten

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
Honden: ze staan bekend als trouw, lief en de beste vrienden van de mens. Ikzelf vind het hele leuke beesten. Toch ben ik altijd een beetje op mijn hoede bij een onbekende, loslopende hond. Het veelal door het baasje geroepen “Hij doet niets hoor!” stelt mij niet altijd gerust. Veelal gaat het goed en blijkt de hond alleen maar te komen voor een aai en wat aandacht. Het komt echter helaas ook voor dat een hond toch niet zo lief blijkt te zijn als het baasje beweert.

Wie is aansprakelijk

Indien een hond (letsel)schade veroorzaakt, bijvoorbeeld door een beet, dan is de bezitter van de hond veelal op grond van art. 6:179 van ons Burgerlijk Wetboek aansprakelijk voor de door de hond aangerichte schade. Het gaat hier om een risicoaansprakelijkheid. Dat houdt in dat de schade voor risico komt van de bezitter van de hond. Het is daarbij niet van belang of de bezitter schuld heeft. De bezitter van de hond is niet op grond van art. 6:179 van het Burgerlijk Wetboek aansprakelijk indien de eigen energie van de hond geen rol heeft gespeeld bij het ontstaan van de schade. Je kunt hierbij denken aan een politiehond die een specifiek commando opvolgt. De eigen energie van de politiehond speelt dan geen rol.

Letselschade claimen bij hondenbeet

Indien je een hondenbeet hebt opgelopen, kun je onder andere denken aan vergoeding van de volgende schadeposten:
  • medische kosten;
  • kosten van de kapotte kleding;
  • reiskosten in verband met bezoeken aan het ziekenhuis of de huisarts;
  • verlies van inkomen (doordat je niet hebt kunnen werken);
  • Immateriële schadevergoeding ofwel smartengeld (onder andere voor het feit dat je blijft zitten met een litteken).

Schade claimen bij gebeten hond

Ook indien niet jijzelf maar jouw hond wordt gebeten door een andere hond, kun je schadevergoeding claimen. In een zaak van de rechtbank Limburg van 24 april 2013 raakte een teckel, genaamd Gijs, gewond en overleed later op de dag nadat hij was aangevallen door een grote hond, genaamd Ross. De eigenaar van Gijs vorderde schadevergoeding. De kantonrechter oordeelde dat de bezitter van Ross aansprakelijk was voor de schade. De kantonrechter kwam tot het oordeel dat de kosten van de dierenarts, de crematiekosten en (een gedeelte van) het aankoopbedrag van de teckel voor vergoeding in aanmerking kwamen. Het toekennen van smartengeld ging de kantonrechter te ver. Het feit dat de gebeurtenis een grote impact had gehad op de eigenaar van de teckel en hij/zij daardoor emotioneel was geraakt, was volgens de kantonrechter niet voldoende om smartengeld toe te kennen. Dus heb je schade geleden als gevolg van de gedragingen van een hond, dan kun je de bezitter van de hond aanspreken voor deze schade. De bezitter van de hond zal veelal voor de schade verzekerd zijn op grond van zijn/haar aansprakelijkheidsverzekering. regels-wetten-honden

Over de blogger
AK Advocaten

AK Advocaten is één van de grotere advocatenkantoren in West-Brabant. Een sterk kantoor wordt gedragen door een team van sterke individuen.

Meer artikelen van AK Advocaten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.