Hoe kunt u uw buitengerechtelijke incassokosten succesvol verhalen?

15 dec 2016 Nieuwsbrief AK Advocaten

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
Uw rekening wordt niet betaald en u schakelt een advocaat of incassobureau in. Dit brengt kosten met zich mee. Deze kosten – die u maakt om buiten een juridische procedure om betaald te krijgen - heten buitengerechtelijke incassokosten (BIK). Welke kosten u maximaal in rekening mag brengen, kunt u berekenen met onze BIK-calculator. Let er ook op dat u de juiste stappen zet om de kosten succesvol te kunnen innen. Wij geven u vier tips.

Tip 1: Geef een schriftelijke termijn van 14 dagen

Om de buitengerechtelijke incassokosten te kunnen vorderen, moet u de debiteur eerst een termijn gunnen om alsnog te betalen. Deze termijn is op basis van de wet (minimaal) 14 dagen. De termijn begint te lopen op de dag na de aanmaning. Dit laatste wordt nog wel eens over het hoofd gezien (!)

Tip 2: Vermeld de incassokosten

Het bedrag dat u aan buitengerechtelijke incassokosten vordert, moet in de (eerste) aanmaningsbrief worden genoemd. Bereken deze dus al voor u de aanmaning verstuurt. Neem ook in de brief op dat wanneer de debiteur niet binnen de termijn betaalt, de factuur wordt verhoogd met het bedrag van de buitengerechtelijke incassokosten.

Tip 3: Vergeet niet BTW te vorderen

Schakelt u voor het incasseren van de rekening een advocaat in, dan bent u aan deze advocaat BTW verschuldigd. Kunt u deze BTW niet verrekenen, dan mag u deze ook vorderen van de debiteur. Deze tip is dus met name van belang voor particulieren en non-profitorganisaties. Voorwaarde is wel dat u expliciet in de aanmaningsbrief opneemt dat u de BTW niet kunt verrekenen en dat u – in verband daarmee - de kosten verhoogt.

Tip 4: gebruik onze BIK-calculator!

Maak geen fouten bij de berekening van de buitengerechtelijke incassokosten. Door onze BIK-calculator te gebruiken, weet u zeker dat u niet minder of meer vordert dan het wettelijke maximum. Zo haalt u altijd het maximale uit de buitengerechtelijke incassokosten en voorkomt u dat u uzelf tekort doet of het wettelijke maximum overschrijdt. Hier kunt u de kosteloze BIK-calculator vinden.

Over de blogger
AK Advocaten

AK Advocaten is één van de grotere advocatenkantoren in West-Brabant. Een sterk kantoor wordt gedragen door een team van sterke individuen.

Meer artikelen van AK Advocaten

Eén reactie op “Hoe kunt u uw buitengerechtelijke incassokosten succesvol verhalen?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.