Hoe wordt een advocaat beëdigd?

16 mrt 2023 Algemeen Yorick Surewaard Joost van Beek

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

Even voorstellen!

Mijn naam is Yorick Surewaard (advocaat vastgoed- en omgevingsrecht). Samen met mijn collega Joost van Beek (advocaat letselschade) ben ik recentelijk beëdigd tot advocaat. In september 2022 startten wij beiden als juridisch medewerker bij AK Advocaten. Ondanks dat we werkzaam zijn op verschillende secties, deelden we dezelfde droom: we wilden graag advocaat worden!

Na een aantal maanden als juridisch medewerker te hebben gewerkt, kregen we te horen dat we mochten worden beëdigd en dus ook aan de slag konden als advocaat. Een lang gekoesterde droom die uitkwam!

Op 10 februari 2023 zijn Joost en ik beëdigd in de Rechtbank Breda. Ben je benieuwd hoe je beëdigd wordt tot advocaat(-stagiair) en hoe zo’n beëdiging in zijn werk gaat? Lees dan snel verder!

Een rechtenstudie, en dan?

“Wat wil je later worden?” Een beruchte vraag die gesteld wordt aan elke leerling op de middelbare school. Al vroeg hadden zowel Joost als ik ons antwoord klaar: “Ik wil advocaat worden.”

Maar op de vraag hoe je dan precies advocaat wordt, hadden we minder snel een antwoord paraat. Het is vanzelfsprekend dat je eerst een rechtenstudie volgt, maar wat er daarna gebeurt? We moesten het antwoord lang schuldig blijven. Maar niet langer! Nu we beëdigd zijn, kunnen we namelijk precies vertellen welke stappen je moet doorlopen om advocaat te worden.

Niet geheel onverwacht begon deze reis voor ons na de middelbare school met een rechtenstudie. Na de middelbare school heb ik de Bachelor Rechtsgeleerdheid en de Master International and European Law aan Tilburg University afgerond. Joost heeft de master Privaatrecht aan de Erasmus universiteit afgerond.

Aan het werk

Als je na je rechtenstudie advocaat wil worden, is het gebruikelijk dat je eerst bij een advocatenkantoor aan het werk gaat als student-stagiair of juridisch medewerker. Daarom gingen Joost en ik in september 2022 aan de slag bij AK Advocaten. Gelukkig werden we met open armen ontvangen en kregen we al snel te horen dat we ons werk mochten voortzetten als advocaat-stagiairs.

''Als je na je rechtenstudie advocaat wil worden, is het gebruikelijk dat je eerst bij een advocatenkantoor aan het werk gaat als student-stagiair of juridisch medewerker.''

De aanloop naar de beëdiging

Maar advocaat-stagiair word je niet zomaar. Niet alleen zijn er voorafgaand aan de beëdiging veel stappen die je moet doorlopen, ook na de beëdiging ben je nog niet klaar.

Voorafgaand aan de beëdiging zijn er veel formaliteiten. Zo moet je veel administratie aanleveren, een Verklaring Omtrent Gedrag aanvragen, kennismakingsgesprekken voeren met leden van de lokale Orde van Advocaten en je aanmelden voor de Beroepsopleiding Advocaten. Wanneer je voldaan hebt aan al deze voorwaarden ontvang je een brief van de Rechtbank: de uitnodiging voor de beëdiging.

De beëdiging

Op 10 februari was het dus zover. Tussen ongeveer 8 juristen zaten wij daar, in de Rechtbank Breda. Achter ons zaten enthousiaste vrienden, familieleden, collega’s en natuurlijk onze patronen (Renata Königel en Suzanne van Reedt Dortland). Voor ons zaten de griffier, de Officier van Justitie, de Deken en natuurlijk de rechter die ons enkele minuten later zou beëdigen.

Je zou verwachten dat de sfeer bij een beëdiging formeel en langdradig is, maar niets bleek minder waar. Na een aantal korte speeches over het belang van de advocatuur en wat het betekent om advocaat te zijn, las de rechter voor alle toekomstige advocaten een (vaak humoristisch) stuk tekst voor dat door hun patroon was opgestuurd.

Na deze humoristische inleiding was het moment daar: de beëdiging zelf. Wanneer je beëdigd wordt, krijg je de keuze om de eed of de belofte af te leggen. De rechter spreekt dan de volgende woorden uit:

“Ik zweer (beloof) getrouwheid aan de Koning, gehoorzaamheid aan de Grondwet, eerbied voor de rechterlijke autoriteiten, en dat ik geen zaak zal aanraden of verdedigen, die ik in gemoede niet gelove rechtvaardig te zijn.”

Omdat ik de eed aflegde volgde ik deze woorden met een met wijs- en middelvinger opgestoken hand op met de woorden “Zo waarlijk helpe mij God almachtig.” Omdat Joost de belofte aflegde, volgde hij de rechter op met de woorden “Dat beloof ik.”

Na deze woorden uitgesproken te hebben, namen we weer plaats op onze stoel. Van buiten was er niet veel aan ons af te zien, maar vanbinnen juichten we. Het was gelukt. We zijn advocaat-stagiair.

Hoe nu verder?

De reis tot de advocatuur stopt niet bij de beëdiging. Officieel ben je namelijk na je beëdiging pas een zogeheten ‘advocaat-stagiair’. Pas wanneer je de beroepsopleiding hebt afgerond mag je jezelf onvoorwaardelijk advocaat noemen. De komende jaren zullen we dan ook, naast ons werk bij AK Advocaten, veel kennis op doen tijdens de Beroepsopleiding en vanuit onze patroons.

hoe wordt een advocaat beedigd?

Ik heb een vraag

Over de blogger
Yorick Surewaard

Yorick is sinds september 2022 aan AK Advocaten verbonden. Hij is als advocaat werkzaam op de sectie Vastgoed- en Omgevingsrecht, waar hij werkt voor zakelijke en particuliere klanten.

Meer artikelen van Yorick Surewaard

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.